Al in de 16e eeuw waren de Van der Lee´s in de positie om als Schepen bij te dragen aan het dagelijks bestuur in een van de Westlandse dorpen. De functie van Schepen is min of meer vergelijkbaar met die van een wethouder, echter hadden ze ook andere bevoegdheden. Zo waren ze naast de Schout ook direct betrokken bij o.a. de rechtspraak in het dorp.
Vier generaties van Schepen
In 1585 was Maarten Willems Schepen ook wel gezworenen genoemd in De Lier. Zijn zoon, Willem Maartens en zijn kleinzoon Dirk Willems van der Lee en achterkleinzoon Simon Dirks van der Lee werden ook allemaal Schepen in de regio Westland.
Om Schepen te kunnen worden moest je over de nodige vaardigheden beschikken. Van deze generaties weten we dat ze bijna allemaal hadden leren schrijven. Een belangrijk vaardigheid voor het kunnen vervullen van een bestuurlijke functie als Schepen. Het leren lezen en schrijven werd soms testamentair vastgelegd. Eerder schreven we hierover in het artikel “Leer mijn kinderen lezen en schrijven”.
Familierelatie
Als we de onderlinge relaties van de Schepen in kaart brengen valt het familiaire verband tussen de Schepen onderling op.
In de periode dat Maarten Willems Schepen was in De Lier komen we heel wat (aangetrouwde) familieleden tegen die op hun beurt ook Schepen zijn. Zo is ook zijn broer Cornelis Willems Schepen. Cornelis Willems trouwt met Neeltgen Jansdr, weduwe van Jan Huygens. Jan Huygens was ook van de partij als Schepen.
Hun vader Willem Cornelis was gehuwd met Engeltgen Lenaerts. Haar ouders waren Lenearts Engels en Marritgen Huygens. Engeltgen Lenaerts haar oom Pieter Engels was Schepen. Tante Annetgen Engels was gehuwd met Cornelis Pouwels die op zijn beurt ook Schepen was.
Vaak werd er om diverse redenen getrouwd binnen een sociale klasse. Wellicht is het daarom niet zo opmerkelijk dat er familierelaties gevonden worden binnen het bestuur van een dorp.