Werken aan de Birmaspoorlijn anno 1940.

Tussen juni 1942 en oktober 1943 werden veel krijgsgevangenen aan het werk gezet voor de aanleg van de Birma-spoorweg. Een van hen was de 40-jarige reserve sergeant Teun van der Lee. Hij stierf eind april 1943 in Nam Tok aan dysenterie, na 3 jaar lang hard gewerkt te hebben aan de Brimaspoorlijn. Tegenwoordig ligt hij begraven op het grote ereveld Kanchanaburi in Thailand.

Ondanks de grote afstand bezochten enkele familieleden het graf tijdens ‘pelgrimstochten’ die de Oorlogs-gravenstichting regelmatig naar de erevelden in de Oost organiseert. Ook een van de kleinzoons van sergeant Teun van der Lee, Walter van der Lee, bezocht het ereveld:

“Mijn vader praatte veel over mijn opa en had het graf al een paar keer bezocht. Ik heb mijn opa nooit gekend, maar ik voel toch een bepaalde band met hem. Daarom wilde ik het graf met eigen ogen zien.De indruk was zo overweldigend. Er spookte van alles door me heen: je staat voor het graf van je grootvader die je nooit hebt gezien, maar tòch ken je hem. Je kijkt over al die bronzen platen, je weet wat er is gebeurd, zonder het te kunnen beseffen.”

Teun van der Lee was geboren op 27 juni 1902, waarschijnlijk in Arnhem. Hij was gehuwd met Hermina Gerritdina Lubberhuizen. Hermina werd op vrijdag 5 augustus 1904 geboren in Arnhem.

Geplaatst in 1900 - 1999 | Plaats een reactie

Helden in de tweede wereld oorlog.

Nederland kent een groot aantal oorlogsmonumenten om de slachtoffers te herdenken. Een aantal monumenten eren de slachtoffers met naam en toenaam. Nederland kent verschillende oorlogsmonumenten ter ere van Van der Lee-helden.

In Vinkel aan de Lindelaan staat een herdenkingsmonument, gemaakt van natuursteen en met foto’s van de slachtoffers. Het monument bevat de volgende tekst: “Hier rust Petrus Ger(ardus) van der Lee. Gestorven voor God, Koningin en vaderland in zijn strijd tegen de vijand. Geb. te Vinkel 15 Dec. 1915, Overl. te St Mich. Gestel, 8 sept 1944. Zijn mede strijders van de L.O. 9-9-1945.”

Het tweede herdenkingsmonument vinden we in Baambrugge. Het oorlogsmonument is een gemetselde gedenkmuur met twee natuurstenen zijvleugels. Het monument is 1 meter 70 hoog, 4 meter 45 breed en 1 meter 80 diep. De tekst op het monument luidt o.a.: “C.P. v.d. Lee 30-4-’45’.” Het boek “Abcoude en Baambrugge 900 jaar” vermeldt het volgende over Cornelis Pieter van der Lee: Van der Lee was een verzetsstrijder uit Baambrugge, die in de nacht van 19 april 1945 na een sabotageactie bij de Vecht door de Duitsers werd gegrepen en op 30 april 1945 werd gefusilleerd. Hij werd op bevrijdingsdag begraven. Naast dit monument is er in Baambrugge een straat naar Cornelis Pieter vernoemd, de “C.P. van der Leestraat”

Geplaatst in 1900 - 1999 | 6 Reacties

Kastelein Van der Lee.

Aan het eind van de zeventiende tot in het begin van de negentiende eeuw, hebben in Holland de zogenoemde ‘beterhuizen’ bestaan. Dat waren particuliere gevangenissen waarin mensen konden worden opgesloten die, gemeten naar de maatstaven van hun familie, onaangepast gedrag hadden vertoond. Een eigenaar van de beterhuis werd wegens het karakter -herberg- van het beterhuis vaak kastelein genoemd. Cornelis van der Lee zwaaide de scepter het beterhuis “De Drie Taarlingen” in Delft.

Er waren in Delft verschillende beterhuizen, waarvan “De Drie Taarlingen” een van de oudste was. Harmanus Taarling had het beterhuis in 1663 opgericht. Het beterhuis bleef drie generaties in het bezit van de familie Taarling en kreeg daardoor de naam “De Drie Taarlingen”. In het beterhuis betaalde de ‘gasten’ zelf (in veel gevallen werd er door familieleden betaalt) voor de kost en inwoning. De bedragen die betaalt werden waar deels afhankelijk wat je als ‘gast’ aan wensen had. Gemiddeld betaalde men 250 gulden per jaar.

Delft rond 1649

Cornelis van der Lee werd op 16 oktober 1678 in Delft gedoopt. Hij was het jongste kind uit het gezin van Arijen Jansz van der Lee en Maria Gijsbrechts van Oosterwijck. Helaas krijgt Cornelis van der Lee als nakomertje niet echt de kans om zijn ouders goed te leren kennen.

Arijen Jansz van der Lee (gedoopt in Delft op 5-12-1638) en Maria Gijsbrechts van Oosterwijck (gedoopt in Delft op 21-03-1638) gingen op 10 juni 1662 in ondertrouw en trouwde op 26 juni 1662 in Delft. Cornelis van der Lee had twee oudere broers, Johannes van der Lee (gedoopt in Delft op 25-03-1663) en Gijsbert van der Lee (gedoopt in Delft op 03-04-1670) en drie oudere zussen, Sentje van der Lee (gedoopt in Delft op 07-08-1665), Jannetje van der Lee (gedoopt in Delft op 14-02-1668) en Eva van der Lee (gedoopt in Delft op 17-10-1673). Lees verder »

Geplaatst in 1700 - 1799 | Getagd met , , | 1 Reactie
  • Welkom

    op de website over de Van der Lee's die in Nederland hebben gewoond en hun sporen hebben nagelaten in de Nederlands geschiedenis.

    De website ging in 1999 van start met als belangrijkste doelstelling het aanbieden van historische onderzoek gegevens over Van der Lee. Inmiddels is de website uitgegroeid tot een van de belangrijkste Van der Lee historische websites.

  • Met dank aan: