Werken aan de Birmaspoorlijn.

Tussen juni 1942 en oktober 1943 werden veel krijgsgevangenen aan het werk gezet voor de aanleg van de Birma-spoorweg. Een van hen was de 40-jarige reserve sergeant Teun van der Lee.

Hij stierf eind april 1943 in Nam Tok aan dysenterie, na 3 jaar lang hard gewerkt te hebben aan de Brimaspoorlijn. Tegenwoordig ligt hij begraven op het grote ereveld Kanchanaburi in Thailand.

Ondanks de grote afstand bezochten enkele familieleden het graf tijdens ‘pelgrimstochten’ die de Oorlogs-gravenstichting regelmatig naar de erevelden in de Oost organiseert. Ook een van de kleinzoons van sergeant Teun van der Lee, Walter van der Lee, bezocht het ereveld:

“Mijn vader praatte veel over mijn opa en had het graf al een paar keer bezocht. Ik heb mijn opa nooit gekend, maar ik voel toch een bepaalde band met hem. Daarom wilde ik het graf met eigen ogen zien.De indruk was zo overweldigend. Er spookte van alles door me heen: je staat voor het graf van je grootvader die je nooit hebt gezien, maar tòch ken je hem. Je kijkt over al die bronzen platen, je weet wat er is gebeurd, zonder het te kunnen beseffen.”

Teun van der Lee was geboren op 27 juni 1902, waarschijnlijk in Arnhem. Hij was gehuwd met Hermina Gerritdina Lubberhuizen. Hermina werd op vrijdag 5 augustus 1904 geboren in Arnhem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *