Helden in de tweede wereld oorlog.

Nederland kent een groot aantal oorlogsmonumenten om de slachtoffers te herdenken. Een aantal monumenten eren de slachtoffers met naam en toenaam. Nederland kent verschillende oorlogsmonumenten ter ere van Van der Lee-helden.

In Vinkel aan de Lindelaan staat een herdenkingsmonument, gemaakt van natuursteen en met foto’s van de slachtoffers. Het monument bevat de volgende tekst: “Hier rust Petrus Ger(ardus) van der Lee. Gestorven voor God, Koningin en vaderland in zijn strijd tegen de vijand. Geb. te Vinkel 15 Dec. 1915, Overl. te St Mich. Gestel, 8 sept 1944. Zijn mede strijders van de L.O. 9-9-1945.”

Het tweede herdenkingsmonument vinden we in Baambrugge. Het oorlogsmonument is een gemetselde gedenkmuur met twee natuurstenen zijvleugels. Het monument is 1 meter 70 hoog, 4 meter 45 breed en 1 meter 80 diep. De tekst op het monument luidt o.a.: “C.P. v.d. Lee 30-4-’45’.” Het boek “Abcoude en Baambrugge 900 jaar” vermeldt het volgende over Cornelis Pieter van der Lee: Van der Lee was een verzetsstrijder uit Baambrugge, die in de nacht van 19 april 1945 na een sabotageactie bij de Vecht door de Duitsers werd gegrepen en op 30 april 1945 werd gefusilleerd. Hij werd op bevrijdingsdag begraven. Naast dit monument is er in Baambrugge een straat naar Cornelis Pieter vernoemd, de “C.P. van der Leestraat”

8 thoughts on “Helden in de tweede wereld oorlog.”

 • (al eerder gestuurd) Ik stuitte bij toeval op De Leekrant, waarin een klein stukje over Cor van der Lee uit Baambrugge. Ik ken die boerenzoon nog vanuit mijn jeugd; sterker, ik heb hem als laatste van de familie nog in levende lijve gezien toen hij in april 1945 per kaasbrik met een Rode Kruisvlag op het dak door de Duitsers naar Maarssen werd gebracht en van daar naar Utrecht. Ik heb mijn moeder, Annetje de Groot, onmiddellijk gewaarschuwd, maar zij dacht, dat ik me vergist had. Pas toen een paar dagen later Rens van der Lee vertelde, dat haar broer weggevoerd was, werd duidelijk, dat ik het goed gezien had. Rens heeft nog gepraat met de Ortskommandant . Helaas, te laat; hij was al overgebracht naar Utrecht….
  Een kleindochter van Henk Alleman, getrouwd met een zuster (Marie) van Cor van der Lee, is opzoek naar meer informatie. Zij kan mij in Gouda bereiken 0182-524449

 • C. P. van der Lee (Cor of Cees genoemd) was de oom van mijn vader. Mijn vader heeft hem alleen nooit ontmoet, aangezien hij pas in 1947 geboren is. Cor was de enige zoon van dit gezin Van der Lee, en hij heeft geen kinderen nagelaten. Helaas stopt deze Van der Lee-lijn dus bij hem. Twee van zijn drie zussen kregen wel kinderen.

  • Zeer geachte heer Van der Lee,

   Als onderzoeksjournalist ben ik bezig met een boek over de Vlaamse schrijver Jean Gustave Schoup (1893-1944). Deze man was niet alleen een getalenteerd schrijver maar ook een oplichter van jewelste. Hij heeft het Nederlandse verzet om de tuin geleid met het praatje dat hij verzetsstrijders, die op de nominatie stonden om te worden gefusilleerd of die in de kampen zaten, vrij kon krijgen voor een bepaald (meestal erg hoog) bedrag. Maar hij stak de centen in eigen zak. In een POD-rapport uit 1946 is onderzoek naar deze Schoup gedaan en daarin staat een rijtje namen van de mensen die hij allemaal opgelicht zou hebben. Daarbij komt ene Van der Lee voor. Mijn vraag is nu: heeft hij misschien ook de verzetsstrijder C.P. van der Lee zogenaamd proberen vrij te kopen. Achter de naam staat een bedrag van 1000 gulden. Misschien kunt u mij helpen of weet wellicht iemand anders hier iets van.

   hoogachtend en met hartelijke groet,

   Cees van Hoore

  • Wijwonen op het perceel/in het huis waar piet van der lee is neergeschoten. In die tijd een echt nsb-huis. Nu een liefdevol familiehuis. Wij Willem graag in contact komen met familie met deze emotionele geschiedenis. Mocht je informatie hebben: welkom,! John en Servia van der Heijden

 • Piet van der Lee, was een broer van mijn opa. Piet kwam om het leven tijdens een actie van het verzet waarin hij actief was tijdens de tweede wereld oorlog.
  Vlakbij het instituut voor doven en slechthorenden in St Michielsgestel moesten zij vluchten voor de duitse bezetter. Ze besloten om zwemmend over de Dommel te vluchten, maar tijdens ontsnappingspoging is Piet door verdrinking om het leven gekomen.
  Mijn Opa, Bert, een broer van Piet overleed op 4 november 2003

  • Ik heb een Gerrit van der Lee gekend. Was geboren in Baambrugge en ook van die leeftijd waar het over gaat. Kan het nog familie zijn?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *