De spaarpot van Alida Hermina

Eerder hadden we het geluk dat we tegen een oude geboorteschaal aanliepen van Pieter van der Lee. Nu lijkt het alsof het verhaal zich gaat herhalen. Dit keer geen geboorteschaal, maar een oude spaarpot.

Gijs van der Lee schreef de redactie  van de Leekrant dat zijn grootvader, Klaas van der Lee bij een antiekzaakje aan de Denneweg in Den Haag een spaarpotje kocht. Hij bedong een goede korting, immers stond er een naam op de spaarpot waar hij echt niet op zat te wachten. Nu, jaren later wil zijn kleinzoon toch graag weten van wie deze spaarpot oorspronkelijk was.

Spaarpot van Alida Hermina van der Lee
Spaarpot van Alida Hermina van der Lee

Met zekerheid is het niet vast te stellen wie de persoon achter Alida Hermina van der Lee was. Helaas staat er geen datum vermeld of een andere beschrijving die helpen om het onderzoek te bevestigen. Mogelijk was de eigenaar van deze spaarpot Alida Hermina van der Lee, gehuwd met Nicolaas van Pelt, onderwijzer te Oude Wetering. Ze krijgen in 1828 een dochter, Hermina Willemina Pelt. Mogelijk zal Alida Hermina van der Lee in begin 1800 zijn geboren (dochter van Pieter van der Lee en Hermina de Lang) en is op 5 april 1875 in Alkemade overleden. Of zij de trotse eigenaar van deze fraaie spaarpot geweest is zullen we nooit met honderd procent zekerheid kunnen vaststellen, aannemelijk is het wel.

Tagged with:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *