Terug naar het jaar zestienhonderdzevenenzeventig

Er zijn huwelijke om bij stil te staan. Niet zozeer in de lengte van het huwelijk, hoe bijzonder dit ook te noemen is. Wel staan we stil bij wie er nu eigelijk met wie is gehuwd. Teun de Jong zat al jaren met de vraag hoe de relatie van zijn oma (Magdalena van der Lee) en de partners van zijn nicht en neef (Margaretha van der Lee en Krijn van der Lee) in elkaar stak. De vragen gingen al rond toen beide van der Lee’s huwde met respectievelijk Adrianus (1964) en Maria (1965) de Jong. Gelukkig kunnen we nu na 40 jaar een antwoord vinden op deze vraag.
We begonnen met het zoeken naar de voorouders van Magdalene van der Lee. Ze was geboren in 1875 en overleed op 85 jarige leeftijd (1960), haar vader was Gosewinus van der Lee, op zijn beurt weer een kind van Jan van der Lee. Jan van der Lee was een zoon van Arie van er Lee, een van de kinderen van Dirk van der Lee die leefde tussen 1677 en 1741.
Met de hulp van een van de zussen van Margaretha, Truus van der Lee wisten we dat hun vader Jan van der Lee was, hun opa de naam Krijn van der Lee droeg. In eerste instantie was het niet geheel duidelijk met wie Krijn gehuwd is geweest. In de overlijdensadvertentie van 2-11-1968 lezen we dat hij gehuwd was met Johanna Kuivenhoven. Een belangrijk stukje informatie om eenvoudig de relatie te leggen met bestaande gegevens. Krijn van der Lee bleek geboren op 30 november 1876 in Maasland, een zoon van Jan van der Lee. Jan was een zoon van Teunis van der Lee, die op zijn beurt een zoon was van Jan van der Lee, een kind van Dirk van der Lee. Dirk van der Lee was een van de kinderen van Dirk van der Lee die leefde tussen 1677 en 1741.
Het antwoord op de vraag van Teun de Jong is dan ook volmondig “JA, er is een familierelatie”. Om de relaties onderling nog onoverzichtelijker te maken, Krijn van der Lee had een broer, Gerrit van der Lee. Gerrit van der Lee (1864-1938) was gehuwd met de zus van Johanna Kuivenhoven, Cornelia Kuivenhoven (1866-1935).
En huwelijk binnen een familierelatie is overgens toegestaan bij de wet, al zijn er diverse regels. Voor het burgerlijk recht wordt het aantal generaties geteld tussen twee personen. Er zijn twee situaties mogelijk: de ‘de rechte lijn’, dit betreft personen die direct van elkaar afstammen, en ‘de zijlijn’, dat zijn personen die niet van elkaar afstammen maar wel een gemeenschappelijke voorouder hebben. Van vader naar dochter is bijvoorbeeld één generatie, oftewel eerste graad van bloedverwantschap. Dit is een voorbeeld van ‘de rechte lijn’ van bloedverwantschap. Voor ‘de zijlijn’ van bloedverwantschap wordt van de ene persoon het aantal generaties geteld tot de gemeenschappelijke voorouder (die persoon zelf wordt niet meegerekend!) en vervolgens wordt het aantal generaties door geteld naar de andere persoon. Broer en zus betreft dus tweede graad van bloedverwantschap in ‘de zijlijn’. Tweede graad in ‘de rechte lijn’ is bijvoorbeeld het geval tussen grootvader en kleinkind.
Er zijn huwelijke om bij stil te staan. Niet zozeer in de lengte van het huwelijk, hoe bijzonder dit ook te noemen is. Wel staan we stil bij wie er nu eigelijk met wie is gehuwd. Teun de Jong zat al jaren met de vraag hoe de relatie van zijn oma (Magdalena van der Lee) en de partners van zijn nicht en neef (Margaretha van der Lee en Krijn van der Lee) in elkaar stak. De vragen gingen al rond toen beide van der Lee’s huwde met respectievelijk Adrianus (1964) en Maria (1965) de Jong. Gelukkig kunnen we nu na 40 jaar een antwoord vinden op deze vraag.

We begonnen met het zoeken naar de voorouders van Magdalene van der Lee. Ze was geboren in 1875 en overleed op 85 jarige leeftijd (1960), haar vader was Gosewinus van der Lee, op zijn beurt weer een kind van Jan van der Lee. Jan van der Lee was een zoon van Arie van er Lee, een van de kinderen van Dirk van der Lee die leefde tussen 1677 en 1741.
Met de hulp van een van de zussen van Margaretha, Truus van der Lee wisten we dat hun vader Jan van der Lee was en dat hun opa de naam Krijn van der Lee droeg. In eerste instantie was het niet geheel duidelijk met wie Krijn gehuwd is geweest. In de overlijdensadvertentie van 2-11-1968 lezen we dat hij gehuwd was met Johanna Kuivenhoven. Een belangrijk stukje informatie om eenvoudig de relatie te leggen met reeds bestaande gegevens. Krijn van der Lee bleek geboren op 30 november 1876 in Maasland, een zoon van Jan van der Lee. Jan was een zoon van Teunis van der Lee, die op zijn beurt een zoon was van Jan van der Lee, een kind van Dirk van der Lee. Dirk van der Lee was een van de kinderen van Dirk van der Lee die leefde tussen 1677 en 1741.
Het antwoord op de vraag van Teun de Jong is dan ook volmondig “JA, er is een familierelatie”. Om de relaties onderling nog onoverzichtelijker te maken, Krijn van der Lee had een broer, Gerrit van der Lee. Gerrit van der Lee (1864-1938) was gehuwd met de zus van Johanna Kuivenhoven, Cornelia Kuivenhoven (1866-1935).
En huwelijk binnen een familierelatie is overgens toegestaan bij de wet, al zijn er diverse regels. Voor het burgerlijk recht wordt het aantal generaties geteld tussen twee personen. Er zijn twee situaties mogelijk: de ‘de rechte lijn’, dit betreft personen die direct van elkaar afstammen, en ‘de zijlijn’, dat zijn personen die niet van elkaar afstammen maar wel een gemeenschappelijke voorouder hebben. Van vader naar dochter is bijvoorbeeld één generatie, oftewel eerste graad van bloedverwantschap. Dit is een voorbeeld van ‘de rechte lijn’ van bloedverwantschap. Voor ‘de zijlijn’ van bloedverwantschap wordt van de ene persoon het aantal generaties geteld tot de gemeenschappelijke voorouder (die persoon zelf wordt niet meegerekend!) en vervolgens wordt het aantal generaties door geteld naar de andere persoon. Broer en zus betreft dus tweede graad van bloedverwantschap in ‘de zijlijn’. Tweede graad in ‘de rechte lijn’ is bijvoorbeeld het geval tussen grootvader en kleinkind.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *