De held van de dag

In een krantenknipsel kwamen we een helden verhaal tegen van Toontje van der Lee. Toontje was assistent van de veldwachter en samen droegen zorg voor de bewaking van een jachtterrein. “Ter bewaking van het jachtveld bevonden zich ter plaatse de gemeente-veldwachters, tevens onbezoldigd rijksveldwachter, van Nieuwkuik en Vlijmen en twee personen ter assistentie uit de gemeente Vlijmen.

“Rond half vier in de ochtend zagen Toontje van der Lee, ook wel de Stoker genoemd en de Veldwachter bij Helvoort aan de Zandkant een stroper. “Toen Toontje dien kerel in zijn nabijheid zag, sprong hij en bijna ter zelfder tijd de veldwachter, uit hunne schuilplaats en wilden den strooper arresteeren.” De stroper, de 32 jarige arbeider Botermans bedreigde Toontje met zijn geladen eenloopsgeweer. De veldwachter zag dit gebeuren en riep “Niet schieten, Niet schieten!” Op tien passen afstand schoot Botermans Toontje neer. “Niettegenstaande de veldwachter Frans van Steensel, herhaaldelijk toeriep: schiet niet, schoot Botermans zijn schot á bou: portant hoogstens tien passen af op Toontje.” Toontje viel op de grond en was gewond in aan zijn linkerschouder en in het gezicht. De veldwachter kreeg een hagelkorrel in zijn been en een kwam langs zijn wang.

Ondanks dat Toontje zwaar verwond was stond hij op. Hij ging de stroper achteraan en wist hem te grijpen om hem vervolgens aan de veldwachter over te leveren. Het geweer van de stroper werd samen met de munitie (hagel no 4) in beslag genomen. Geboeid werd hij overgebracht naar de gemeentebewaarplaats in Nieuwekuik. “De kon. marechaussee per telefoon gewaarschuwd en weldra ter plaatse, stelde een onderzoek in, maakte processverbaal op na verhoor van de delinquente en politiedienaren.” De marechaussee nam Botermans vervolgens mee naar Heusden om hem de volgende dag naar Den Bosch te brengen. In de middag werd Toontje Van der Lee in Drunen onderzocht door arts Dr Van Seters. Die gaf de volgende verklaarde: “Dat hij door het oog van eene naald was gekropen doch dat zijn toestand vooralsnog niet levensgevaarlijk was“.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *