Arrestatie in hotel “het Gouden Hert” te Rotterdam.

In het begin van de vorige eeuw stond er in het centrum van Roterdam een prachtig pand dat dienst deed als hotel. Het hotel “Het gouden Hert” aan de Boerenstijger 63. Het hotel van Reinier Carel Franciscus van der Lee uit Waalwijk en Bernardina Cornelia Moonen uit Breda had aan de voorgevel een zeer groot verguld hert als uithangbord.

Reinier Carel Franciscus van der Lee werd geboren op donderdag 4 december 1884 in Waalwijk, hij overleden op zaterdag 19 januari 1957 in Breda. Reinier trouwt op woensdag 7 augustus 1907 in Rotterdam met Bernardina Cornelia Moonen. Bernardina werd geboren op donderdag 30 juni 1881 in Breda.

Hotel "Het gouden hert" in Rotterdam
Hotel "Het Gouden Hert" in Rotterdam. Gezicht op het Boerensteiger. Links hotel Het Gouden Hert (pand met beeld boven voordeur, naast Egeter & Co).

In de periode dat Reinier van der Lee en Bernardina Moonen eigenaar waren van het hotel hebben ze het nodig meegemaakt. In welke periode ze exact eigenaar waren is onduidelijk gebleven, maar een aantal gebeurtenissen hebben we gelukkig kunnen achterhalen.

Een oud stoffig telefoonboek leert ons dat het hotel telefonisch aangesloten was onder nummer 10595. Het water van de gracht werd in 1911 gedempt. De gracht diende als ligplaaats voor de schepen van de groente- en visboeren uit de omgeving. De Boerensteiger werd de gedempte Boerensteiger.

In juli 1913 vind er in het hotel “Het Gouden Hert” een arrestatie plaats. De boekhandelaar, aan de Schiedamse dijk, is opgelicht voor een bedrag van f 400. De oplichter hiervan is aangehouden, in het logement “Het Gouden Hert,” aan de Boeren steiger.

Uit enkele advertenties in het Rotterdams Nieuwsblad kunnen we opmaken dat de ze regelmatig opzoek waren naar nieuw personeel. In maart 1916 hadden ze een “Nette Werkvrouw” nodig voor de vrijdagmiddag en de zaterdag. In november van het zelfde jaar was er mogelijk meer personeel nodig. In die advertentie lezen we dat er gezocht werd naar een “Dag-Dienstbode”. Een “Dag-Dienstbode had bij hotel “Het gouden Hert” een loon van f 4.50 per week.

Wie beschikt over meer informatie over het Rotterdamse hotel “Het gouden Hert” en de eigenaar? We zien u aanvullingen graag!

Tagged with:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *