Vonnis: “Geseling tot bloedens op het schavot”.

Wie de indruk kreeg dat alle Van der Lee’s zo braaf zijn heeft het misschien mis. Lees maar eens de de artikelen over de krijgsraad. Met een zwakke maag kan je dit artikel maar beter voor gezien houden.

Op 3 december 1618, drie weken voor kerst werd het vonnis in Gouda uitgesproken over Huych Gerritsz van der Lee. Huych had Frans Jansz letsel aangebracht. Met een mes had hij, al dan niet opzettelijk, Frans in het gezicht verwond. De eis van de officier liegt er niet om “Geseling tot bloedens op het schavot, twaalf jaar verbanning uit Holland en Westfriesland en confiscatie van zijn goederen.” De officier noemde dit nog een milde eis “Mild vonnis omdat het gerecht onvoldoende bewijzen heeft over de toedracht van het conflict met Frans Jans” Huych kan van geluk spreken dat het gerecht niet voldoende bewijs had om hem te veroordelen tot deze straf. Het vonnis van werd uiteindelijk: Boete. Betaling van gerechtskosten. De boete werd 40 gulden, een heel kapitaal in die tijd.

Op het platteland woedt een stille oorlog van dierenactivisten tegen de bio-industrie en proefdierlabs. De methoden verharden en de politie krijgt geen greep op de daders. Deskundigen voorzien dodelijke slachtoffers. Jan van der Lee, medewerker van Lekker Dier, komt aan het hoofd van het Anti-Bont Comité (ABC) te staan. Hij zal de succesvolste dierbeschermingscampagne ooit leiden: aan het eind van de jaren `80 wordt in Nederland bijna geen bont meer verkocht of gedragen. Maar Jan van der Lee speelt dubbelspel, zonodig liegt hij: hij is óók actief in het Dierenbevrijdingsfront. “Als campagneleider van het ABC moest ik soms reageren op DBF-acties”, vertelt hij. “Dan distantieerde ik me van mijn eigen actie. Het ABC, zei ik dan, opereert alleen strikt legaal.” Jan van der Lee werd medio 1985 opgepakt voor zijn DBF-werk. In zijn achtertuin in Leeuwarden graaft de politie boterzuur op. Hij en zijn medeverdachten in het noorden komen met de schrik vrij: justitie maakt vormfouten en treft uiteindelijk een schikking. Het Anti-Bont Comité besluit hierop de feiten te verdonkeremanen.

Het scheiden van werk en prive blijkt wel eens moeilijk te zijn. In het Dagblad de Limburger (23 april 2002) lezen we de problemen die zijn ontstaan voor burgemeester Van der Lee na commotie over zijn liefdesleven. Het ANP schrijft: “RIJNSBURG – De vanwege zijn roerige liefdesleven in opspraak geraakte burgemeester van Rijnsburg, A. van der Lee, is voor onbepaalde tijd met verlof gegaan. Volgens de gemeente moet Van der Lee, in de jaren negentig zes jaar burgemeester van Thorn, de burgemeester bijkomen van alle commotie die is ontstaan over zijn privé-leven. De burgemeester, die in scheiding ligt, zou er in zijn liefdesleven een losse moraal op nahouden. Volgens de twee wethouders en een groot deel van de gemeenteraad zouden die privé-activiteiten niet langer verenigbaar zijn met het burgemeesterschap. Verder zou Van der Lee de afgelopen tijd bij een aantal calamiteiten in het weekeinde onbereikbaar zijn geweest.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *