De tuinarchitect van Keukenhof.

Het was vier jaar na de tweede wereld oorlog dat Willem van der Lee gevraagd werd om als arrangeur van de bloemententoonstelling “Bloemlust”, een begroting te maken voor een tentoonstelling in het landgoed Keukenhof.

Zo kwam het dat hij de eerste tekeningen maakte voor de bloembollen tentoonstelling Keukenhof met een begroting die sloot op f 59.263. Ondanks de hoogte van het bedrag durfde men het aan om deze permanente tentoonstelling op te zetten, dit kwam mede omdat de eigenaar van het landgoed de Graaf van Lynden sterk meewerkte om het plan te realiseren. Dit landgoed was eerder eigendom van Jacoba van Beieren.

Willem van der Lee
Willem van der Lee.

Na zijn studie in Boskoop ging Willem van der Lee als tuinarchitect werken bij de firma Koper. Hij ontwierp diverse tuinen en zijn talent bleef niet onopgemerkt. Willem van der Lee werd gevraagd om een plan te maken voor Keukenhof. Kort daarna werd hij aangesteld als tuinarchitect bij Keukenhof. Enkele jaren later werd hij aangesteld als directeur van Keukenhof. Keukenhof groeide onder zijn leiding uit tot een zeer grote, wereldwijd bekende bloembollen tentoonstelling. Vele koninklijke gasten uit de hele wereld mocht hij ontvangen en door de expositie leiden.

Keukenhof trok veel aandacht in het buitenland en Willem van der Lee werd uitgenodigd om naar New York (USA) te komen om daar te helpen bij de aanleg van een enorme bloementuin. “Sterling Forest” werd in 1960 geopend met meer dan één miljoen bloemen. De New York Times doet op 1 mei 1960 uitgebreid verslag van zijn bezoek en weet te melden dat Willem van der Lee en zijn reisgenoot tijdens een inspectie van het terrein verdwaald waren, iets waar -zover wij weten- Willem van der Lee zelf nooit over heeft gesproken.

Voor zijn vakkundigheid in de opbouw van Keukenhof in Lisse werd Willem van der Lee op 29 april 1969 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Uit de velen brieven die hij ontving bleek dat vele koninklijke gasten zijn rondleiding door Keukenhof niet waren vergeten en hem bedankte voor zijn inzet. De HABOHO beschreef zijn werkzaamheden voor Keukenhof alsvolgt “Architekt van Keukenhof, zo als hij bekent geraakt, zo zal hij ook in de geschiedenis voortleven“. Ook de jubileumgids van Keukenhof beschrijft zijn vakmanschap. “Hij was het die van een wildernis een sprookjestuin heeft gemaakt.”

Willem van der Lee, zoon van Leendert van der Lee en Wilhelmina Treurniet werd geboren op Goedevrijdag 13 april 1906 in Overschie. Willem van der Lee huwde op 17 augustus 1930 in Overschie met Maria Klazina van der Weide. Maria Klazina van der Weide werd op 18 september 1905 in Voorburg geboren. Samen krijgen ze vijf kinderen. Tot groot verdriet overleed een van hun kinderen een dag na zijn geboorte.

Willem van der Lee overleed op 19 november 1984 in het Diaconessen ziekenhuis in Leiden, Maria Klazina van der Weide overleed drie jaar later op 4 september 1987 in Lisse.

Tagged with:

3 thoughts on “De tuinarchitect van Keukenhof.”

 • Volgens mij heeft Willem van der Lee , mijn vadér, geen studie in Boskoop gevolgd, maar een of meer hovenierscursussen. Ik heb 2 originele diploma’s van:
  Tuinbouw wintercursus, fruitteelt onder glas, 11-4-1923
  ‘S Gravenhaagse tuinbouvereeniging, cursus aanleg en onderhoud van tuinen, 26-3-1928
  Hij volgde ook het 3e winterhalfjaar 1828-1929 met lof van de jury.

  Bij het overlijden van mijn vader zijn verschillende documenten verdeeld onder mijn broers. Misschien is het goed om ze met verbeterde techniek nogmaals te kopiëren of op een verzamelsite (familiearchief) te plaatsen. Hetzelfde geldt voor diploma’s etc van
  mijn moeder en misschien van onszelf en inmiddels overleden broers.

 • lol
  willem was de opa van me pa en me pa had er al veel over vertelt alleen nu is het toch wel grappig om hem toch tegen te komen op zo website.
  en nu weet ik ook wat meer over zijn leven toen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *