Vuurzee in het centrum van Utrecht.

In de nacht van Zaterdag op Zondag 13 maart 1921 woedde er een hevige brand in de opslagplaats van de firma C. A. van der Lee Azn aan de Lange Nieuwstraat in Utrecht. Het was halfdrie in de nacht toen agent de Vries achter de ramen een hevige gloed zag verschijnen.

De Vries liep direct naar de woning van brandmeester Tissen, de slagerij op de hoek van de Korte Smeestraat. De heer Tissen was snel wakker en belde met het centraal Bureau van het Brandwezen aan de Lange Minrebroederstraat. Agent de Graaf die op de Domplein liep zag een dikke rookmassa boven de Lange Nieuwstraat en rende naar het Centraal Bureau om melding te maken van de brand. Onderweg naar het Centraal Bureau kwam hij inspecteur van der Wal tegen. De inspecteur haastte zich snel naar het terrein van de firma C.A. van der Lee om de eerste maatregelen te nemen en het terrein af te zetten.

Gezicht op de voorgevel van het kantoor van de expediteur C.A. van der Lee Azn. (Lange Nieuwstraat 93-95) te Utrecht, uit het zuidoosten; op de voorgrond, tweede van links, de heer C.A. van der Lee met personeel en enkele verhuiswagens
Gezicht op de voorgevel van het kantoor van de expediteur C.A. van der Lee Azn. (Lange Nieuwstraat 93-95) te Utrecht, uit het zuidoosten; op de voorgrond, tweede van links, de heer C.A. van der Lee met personeel en enkele verhuiswagens.

Het duurde niet lang of de vlammen gaven een gloed over de omgeving. De bewoners van de huizen in de directe omgeveing waren wakker gemaakt en sommigen waren hun inboedel uit hun huis te halen. Het woonhuis van de familie van der Lee lag enkele huizen verderop en de eigenaar was al spoedig bij de brand aanwezig om uit het kantoor de onmisbare spullen in veiligheid te brengen. Zo stond in een mum van tijd een stilleven van meubelen buiten op de straat.

De brandweer was zeer snel te plaatse en werkte met zeven stralen met water uit de waterleiding. Brandweerspuiten werden niet gebruikt omdat de grachten te ver weg lagen om daar water uit te pompen. De bovenverdieping stond inmiddels in lichte laaie en een vonkenregen verspreidde zich over de omgeving. Onder leiding van de brandweer commandant, de heer P. de Vink werd er hard gewerkt. Wie de vuurzee zag was verbaast hoe snel de brand onder controle was. De benedenverdieping had hoofdzakelijk waterschade opgelopen en het kantoor bleef in het geheel gespaard. De woonvertrekken, boven aan de voorkant, hebben wel schade opgelopen door de brand.

De twee pakzolders met daarin de meubelen van verschillende families zijn geheel in de vlammen opgegaan. Het meest jammeren is het verlies van een aantal waardevolle schilderijen en een collectie oud- Delfts blauw porselein van een Haagse familie ter waarde van ongeveer een 100.000 gulden verloren zijn gegaan. De meubels waren in de meeste gevallen verzekerd door de eigenaren van de meubels. Ook was Van der Lee was tegen brandschade verzekerd. De oorzaak van der brand was onduidelijk, hoewel men opzet niet uitsloot.

Bron: Utrechts Nieuwsblad

Tagged with:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *