Dr J. van der Lee.

Johannes van der Lee, zoon van Klaas van der Lee en Wilhelmina Maria Visser werd op 13 juli 1901 in Koudekerk geboren. Hij huwde op 27-jarige leeftijd op 17 juli 1927 met Grietje Huizing in Roelofarendsveen. Samen krijgen ze vier kinderen, waaronder Wilhelmina Tineke van der Lee. Wilhelmina Tineke van der Lee werd op 4 juni 1932 in Rotterdam geboren.

Johannes van der Lee gaat na zijn studie werken als leraar aan de Middelbare Koloniale Landbouwschool in Deventer. Op 1 september 1929 krijgt hij eervol ontslag en gaat hij in Rotterdam werken als assistent voor de technische wetenschappen aan de Nederlandse Handelshoogeschool. Kort daarna werd hij conservator aan de Nederlandse Handelshoogeschool in Rotterdam. Na enkele jaren werkzaam te zijn geweest bij de Nederlandse Handelshoogeschool ontstaat er een vacature bij het Station voor Maalderij en Bakkerij in Wageningen. De zittende directeur A. Boonstra gaat wegens gezondheidsredenen met zijn werkzaamheden stoppen. Johannes van der Lee heeft er wel oren naar om die functie te vervullen. Johannes van der Lee werd in december 1938 benoemd tot directeur van het station voor Maalderij en Bakkerij in Wageningen waar hij op 1 januari 1939 in dienst trad.

Johannes van der Lee (foto 1938)
Johannes van der Lee (Foto 1938)

Johannes van der Lee verhuist met zijn gezin naar Wageningen en de oorlog breekt uit. Tijdens het bombardement van 17 september 1944, raakten Johannes van der Lee en zijn dochter Wilhelmina Tineke van der Lee ernstig gewond. Ze waren op dat moment in en bij hun woning aan de Diedenweg 8 in Wageningen. Ondanks zijn verwondingen overleeft Johannes van der Lee het zware bombardement. Zijn 12-jarige dochter, Wilhelmina Tineke van der Lee werd naar het ziekenhuis aan de Rijksstraatweg gebracht en overleed daar een week later op 22 september 1944 aan haar verwondingen. Ze werd begraven op 25 september 1944 op de Algemene begraafplaats in Wageningen.

Ondanks de tegenslag weet Johannes van der Lee van het Station voor Maalderij en Bakkerij in Wageningen een belangrijke orgaan te maken waar opleidingen voor bakkers verzorgt werden en waar broden op gecontroleerd worden op samenstelling. Regelmatig verschijnt Johannes van der Lee in de krant om toelichtingen te geven over de kwaliteit en de samenstelling van het brood. Hij geeft boetes aan bakkers die rommelen met de samenstelling van het brood en geeft complimenten aan bakkers die dagelijks brood afstaan te controle.

Johannes van der Lee gaat in 1957 als directeur van de Keuringsdienst van Waren in Friesland werken. Volgens Drs A. Kruysse had Johannes van der Lee zich snel en vakkundig ingewerkt. Ter gelegenheid van het 50 jaar bestaan (maart 1966) van de Keuringsdienst van Waren in Friesland schrijft Johannes van der Lee een keurig jubileumboekje. Ook nu verschijn Johannes van der Lee regelmatig in de krant met tips voor de huisvrouw. Na tien jaar (1967) hard werken gaat Johannes van der Lee met pensioen. Tijdens zijn afscheid spreekt men vol lof over de werkzaamheden die hij heeft verricht.

Zijn vrouw, Grietje Huizing overleed tien jaar later op 10 augustus 1977 in Bennekom. Johannes van der Lee overleed vier jaar na het overlijden van zijn vrouw op 25 mei 1981 in Ede.

Tagged with:

2 thoughts on “Dr J. van der Lee.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *