Een dodelijk ongeval met een Atex-auto.

De heer C. van der Lee liep op zijn oude dag dagelijks van zijn huis Prinsengracht 993 naar de Duifjeskerk in Amsterdam. De 86-jarige Cornelis van der Lee ziet slecht en zijn gehoor is niet meer wat het ooit geweest is. Tijdens een van zijn dagelijkse middagwandeling naar de kerk loop het in oktober 1909 bijzonder slecht voor hem af.

Cornelis van der Lee loopt op 9 oktober op de Prinsengracht ter hoogte van de Reguliersgracht waar hij met voorkeur over de grote stenen (de straat) loopt. Hij hoorde het toeteren van de Atex-auto van de Amsterdamsche Rijtuigmaatschappij niet. Deze kwam net over de brug en reed Cornelis van der Lee tegemoet. De auto reed rechts, maar Cornelis van der Lee zag en hoorde de auto niet aankomen.

Duifjeskerk op de Prinsengracht, Amstersdam
Duifjeskerk op de Prinsengracht, Amsterdam

De chauffeur van de Atex-auto had dit in de gaten en week uit naar de bomen, maar plotseling stak Cornelis van der Lee over in de richting van de bomen. De chauffeur remde hard, maar het was te laat. Cornelis van der Lee werd aangereden door de auto en hij viel op zijn achterhoofd. Hij werd door toegesnelde omstanders bij de firma Frank en Co -gevestigd aan de Prinsengracht 1045- naar binnen gebracht. Daar verleende de arts L.J. van Damen eerste hulp. Het duurde niet lang of er waren er nog vier andere artsen en een geestelijke aanwezig om voor Cornelis van der Lee te zorgen.

Cornelis van der Lee werd voorzien van de ‘Heilige Sacramenen der Stervenden’ en overleed na verluid enkele ogenblikken later aan zijn verwondingen. Per rijwiel brancard van de Geestelijke Geneeskundige Dienst (GGD) werd het stoffelijk overschot naar zijn huis aan de Prinsengracht gebracht. De aanwezige inspecteur van politie en omstanders waren er allemaal van overtuigd dat de heftig ontstelde Atax-chauffeur geen schuld had aan het ongeval.

Cornelis van der Lee, voor wie zijn leven door dit tragische ongeval tot een einde kwam werd geboren op 6 augustus 1823 in Kamerik-Houtdijk. Hij huwde op 25-jarige leeftijd met de dan 31-jarige Sophia Helsloot op 21 juni 1849 in Amsterdam. Samen kregen ze vijf kinderen, waarvan twee zonen en drie dochters. Zijn vrouw overleed op 22 juli 1870 in Amsterdam. Cornelis van der Lee was in Amsterdam werkzaam als melkhandelaar.

Tagged with:

1 thought on “Een dodelijk ongeval met een Atex-auto.”

  • Goedemiddag, ik was op internet wat aan het zoeken over historie en kwam dit bericht tegen. Vandaag precies 103 jaar geleden overleed de heer C. van der Lee aan zijn verwondingen in mijn woning aan de Prinsengracht 1045. Ik vond het wel heel toevallig en een bijzonder bericht.

    Met vriendelijke groet
    R.J.P.M. Hennekam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *