Pauselijke Zouaven trekken ten strijde voor de paus.

 

 

 

Zouaven waren katholieke vrijwilligers die de Paus hielpen Vaticaanstad te beschermen. De Nederlandse zouaven gingen in de regel eerst naar Amsterdam, het aanmeldpunt, en vervolgens naar de West-Brabantse plaats Oudenbosch, het verzamelpunt. De pastoor van Oudenbosch, pastoor Hellemons, bijgenaamd de zouavenpastoor, bood een groot aantal van hen onderdak in Pensionaat Saint Louis om daar voor hun uitzending naar Rome een eerste oefening te ondergaan. Daarna vertrokken ze per trein naar Marseille.

 

Onder de ons bekende Zouaven tellen we drie van der Lee’s die als vrijwilliger naar Rome vertrokken. Een enkeling overleed in Rome, andere keerde terug van het avontuur. Veel van de naar Nederland terugkerende zouaven raakten hun staatsburgerschap kwijt, omdat ze in vreemde krijgsdienst waren getreden zonder hiervoor toestemming aan koning Willem III te vragen.

Johannes Petrus Henricus (Jean) van der Lee (3300)
Jean van der Lee werd gedoopt op 6 oktober 1837 in Waalwijk. Zijn ouders Pieter van der Lee en Antonia Slaats huwde op 20 augustus 1835 in Waalwijk. Jean van der Lee was de oudste zoon uit het gezin met vijf kinderen.

Vlak voor kerst, om pressies te zij op 22 december 1866 gaat de dan 29 jarige Jean van der Lee, van beroep schoenmaker vrijwillig als pauselijke zouaaf naar Rome. Jean van der Lee zal niet meer terug keren van zijn avontuur. Hij werd opgenomen in het militaire ziekenhuis in Rome en overleed aldaar op 15 juni 1867.

Arnoldus van der Lee (6722)
Arnoldus van der Lee werd geboren op 28 december 1845 in Heusden. Zijn ouders Gijsbertus van der Lee en Maria van Ingen waren zeven maanden daarvoor gehuwd op 8 mei 1845 in Heusden. Arnoldus van der Lee is een ver familielid van Jean van der Lee en de oudste zoon van het gezin van Gijsbertus van der Lee en Maria van Ingen.

Op 5 januari 1868 ging hij voor een periode van twee jaar vrijwillig als zouaaf naar Rome. Er zijn geen details gevonden over zijn werkzaamheden als zouaaf. Op 23 januari 1870 beëindigt hij met zijn werkzaamheden in Rome om het leven in Nederland weer op te pakken.

Op 10 juli 1872 verhuist hij vanuit Sint-Michielsgestel naar Tilburg. Hij trekt in bij huisschilder Van Erp aan de Nieuwlandstraat. Een jaar later, op 5 juni 1873 huwt hij in Tilburg met Cornelia Hendrika Agnes de Rooij, met wie hij uiteindelijk twaalf kinderen kreeg. Arnoldus van der Lee werkt dan als rijtuigschilder op de werkplaats van de spoorwegen. Ze wonen aan het Wilhelminapark (toen nog de Veldhoven). In 1912 verhuist Arnoldus van der Lee met zijn vrouw naar Breda om kort daarna naar Rotterdam te vertrekken. Op 4 januari 1915 komt Arnold van der Lee alleen terug en gaat dan in de Zuid-Oosterstraat 53 wonen. Op 10 augustus 1915 gaat hij naar het Liefdesgesticht in Udenhout, waar hij na 8 maanden op 14 april 1916 overleed.

Ewoud (Eward) van der Lee (2238)
Ewoud van der Lee werd geboren op 6 oktober 1842 in Hem (Venhuizen). Zijn ouders Matthijs (Thijs) van der Lee en Geertje Louter waren eerder op 30 apr 1837 in Venhuizen gehuwd.

 

Het Mentanakruis van Jean van der Lee
Het Mentanakruis van Ewoud van der Lee

Op 10 februari 1866 gaat ook hij voor een periode van twee jaar als vrijwilliger naar Rome. Ewoud van der Lee gaat echter niet via Amsterdam, maar reist – al dan niet via Oudenbosch- af naar Brussel om vervolgens naar Rome te gaan. Tijdens zijn bestaan als zoeaaf nam hij deel aan de veldtocht van 1867. Voor zijn deelname aan deze veldtocht ontving hij later het “Mentanakruis” ereteken en een diploma.

Ewoud van der Lee, van beroep winkelier trouwt op 12 januari 1877 met Maartje Molenaar in Haarlemmermeer. Uit dit huwelijk worden twee kinderen geboren. Ewoud van der Lee, inmiddels weduwnaar overleed op 11 november 1920 in Monnickendam.

Dit artikel is mede tot stand gekomen door de medewering van Dhr Lieven Gorissen, hoofdredacteur PRO PETRI SEDE (Benelux). Lieven Gorissen doet al meer dan 40 jaar onderzoek naar de pauselijke zouaven en bracht vele duizenden beelden digitaal samen. Zowel de redactie van De LeeKrant als Lieven Gorrissen zijn opzoek naar foto’s, bidprentjes en ander materiaal over de drie van der Lee’s die in dit artikel beschreven zijn. Indien u meer informatie heeft kunt u reageren op dit artikel en zullen wij contact met u opnemen.

Tagged with:

1 thought on “Pauselijke Zouaven trekken ten strijde voor de paus.”

  • Het lijkt mij dat bij de afbeelding van het Mentanakruis bedoeld is: “Het Mentanakruis van Ewoud van der Lee”, en niet “Jean van der Lee”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *