Wat Arnoldus van der Lee droomde.

Arnoldus Cornelis Maria van der Lee woont in 1918 in Rotterdam en heeft een dierenhandel aan de Erasmusstraat 75. In 1931 heeft hij zijn zaak aan het Pijnackerplein 24 in Rotterdam. Wekelijks plaats hij een kleine advertentie in het Rotterdamsche Nieuwsblad.

Arnoldus van der Lee, zoon van Arnoldus van der Lee en Cornelia de Rooij, werd geboren op maandag 14 mei 1894 in Tilburg. Arnoldus van der Lee trouwt op woensdag 23 december 1914 te Rotterdam met Clasina Heukels. Arnoldus van der Lee hertrouwt op woensdag 4 juli 1917 te Rotterdam met Maria van der Mast.

Oproep van Arnold van de Lee juli 1933
Een van de oproepen in het Rotterdamsche Nieuwsblad van Arnold van de Lee juli 1933.

Na het overlijden van zijn vrouw begint de zaak vaste vormen aan te nemen. Handelde hij eerder nog in honden en later in vogels, vanaf 1918 kon men bij Arnoldus van der Lee ook terecht voor het verzorgen van een huisdier. Wassen, knippen of scheren van hond of kat. Verder kon je voor 0,75 cent een kater laten castreren of kon het huisdier verblijven in het gezellige pension.

Advertentie met een tekening van Arnold van der Lee juli 1933
Advertentie met een tekening van Arnold van der Lee. Rotterdamsche Nieuwsblad 27 juli 1933.

Arnoldus van der Lee verkocht ook geneesmiddelen, dierenvoer en andere materialen voor het houden van huisdieren. In 1933 heeft Arnoldus van der Lee het aan de stok met het de dieren-asielstichting. Hij roept via zijn advertenties in het Rotterdamsche Nieuwsblad de leden van de Dieren-asielstichting op met hem te bellen en waarschuwt hij de lezers aangaande de Dierenasielstichting.

De advertentie die hij op 27 juli in het Rotterdamsch Nieuwsblad laat zetten geeft een redelijk beeld van wat er speelt. Quablijkelijk werd hij in zijn ogen vals beschuldigd. Mogelijk heeft het te maken met het openen van een pension aan de Kralingseweg 347 in Rotterdam door het dierenasiel.

Bron: Rotterdamsche Nieuwsblad

Tagged with:

2 thoughts on “Wat Arnoldus van der Lee droomde.”

  • Wat een leuk verhaal om dit te lezen.
    Bij het zoeken van mijn stamboom vond ik deze site.
    Mijn opa: Pieter van de Mast was de broer van Maria.
    Ik kan mij nog herinneren dat wij op 1 jan altijd langs het Pijnackerplein gingen om Nieuwjaar te wensen.
    Er zaten in het kleine achter kamertje dan altijd veel mensen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *