Een noodlanding met een militair vliegtuig

Op woensdagmorgen 7 juni 1933 werd Nicolaas van der Lee (geboren in 1884 in de Beemster), veehouder aan de Middenweg 6 in de Beemster opgeschrikt door een militair vliegtuig dat op zijn weiland een noodlanding moest maken. Inwoners van de Beemster waren niet verwonderd, want ze hadden het vliegtuig al horen haperen.

Vliegtuig maakt noodlanding bij Nicolaas van der Lee
Vliegtuig maakt noodlanding op het weiland van Nicolaas van der Lee in 1933.

De noodlanding van het militaire vliegtuig  (Gemerkt 492, type C. L. L.) verliep zonder al te veel problemen. Het vliegtuig was op weg van Schiphol naar Eelde (bij Groningen) en kampten met een licht motordefect. Het militaire vliegtuig werd bestuurd door de tweede luitenant Jhr. Wittert van Hoogland. In het vliegtuig was ook nog een passagier aanwezig.

Nadat de noodlanding was gemaakt werd het vliegkamp in Soesterberg vanuit Den Helder over het voorval telefonisch geïnformeerd. Rond 3 uur in de middag landen er een tweede vliegtuig, bemand met technisch personeel op het weiland van Nicolaas van der Lee. Het defect werd spoedig herstel en rond 4 uur konden beide vliegtuigen weer opstijgen. Het massal toegestroomde publiek werd door de politie op een veilige afstand gehouden.

Tagged with:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *