O, Theodoor, o, Theodoor, je doet er water door.

Theodorus van der Lee werd geboren op 5 maart 1868 in Hoorn en huwde op 14 mei 1891 in Blokker met Marijtje Dubink. Marijtje Dubing was 22 jaar geboren in Blokker. Theodorus van der Lee werkt als groentekoopman / kruidenier en heeft een drietal melkkoeien waarvan hij de melk verkoopt (op basis van een contract) aan de melkslijterij van Dirk van Straten. De zaken liepen aanvankelijk voorspoedig en tot ieders tevredenheid. Theodorus van der Lee en Marijtje Dubink krijgen zes kinderen en eind 1906 heeft Theodorus extra geld nodig.

Melkbussen
Melkbussen

Dirk van Straten ruikt onraad en heeft het vermoeden dat er met de melk gerommeld is. Het was hem al opgevallen dat de melk vaak kouder was dan normaal. Bij diverse metingen bleek deze 25 graden en niet de gebruikelijke 30 graden. In december 1906 is de temperatuur van de melk slechts 22 graden en Dirk van Straten was zo boos dat hij naar de rijksveldwachter, Dirk van den Berg ging om samen polshoogte te gaan nemen bij Theodorus van der Lee. De veldwachter nam enkele monsters die hij opstuurt naar de het Rijkslandbouwproefstation in Hoorn.

De uitslag kwam niet ten goede van Theodorus van der Lee en de zaak moest voor de strafrechter komen. De officier van Justitie vond het bewijs voldoende en zou een gevangenisstraf opleggen. Echter was de officier van Justitie van mening dat een geld boete beter op zijn plaats was, gezien het Theodorus van der Lee in beginsel was gegaan om extra geld te verdienen. Uiteindelijk werd toch een straf van zes dagen gevangenis straf werd uitgesproken. Dit vonnis was wettelijk bepaald en daar kon niet van worden afgeweken. Ook Theodorus van der Lee had zelf ook liever een geld straf gekregen, omdat hij huisvader was van zes kinderen.

Theodorus van der Lee blijkt niet echt te leren van zijn gevangenisstraf. In 1917 moet hij wederom verschijnen voor de arrondissement rechtbank in Alkmaar. Theodorus van der Lee had aardappelen verkocht voor een prijs (per kilo) die een paar cent meer was dan de wettelijke bepalingen toelieten. De eis was 25 gulden boete of 10 dagen in de gevangenis bivakkeren.

Bron: Alkmaarse courant, Heldersche courant, Schager courant

Tagged with:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *