Hoofdman van het St. Barbara gilde.

Vlijmen heeft al heel lang schuttersgilden. Het oudste gilde, de Onze Lieve Vrouwe Schuts dateert van 1320. St. Barbara zou zijn oorsprong hebben in 1425 en St. Catharina in 1469. Alle drie zijn ze ontstaan uit religieuze broederschappen en alle drie zijn van oorsprong ook Bloedgilden. Wat wil zeggen dat leden alleen maar toe kunnen treden tot deze gilden als hun voorvaderen ook lid waren of zijn.

tinnenbord_1813_PetrusvanderLee
Tinnenbord van St Barbaragilde uit 1813. Op de derde regel staat P.V.D.LEE HOOFDMAN

Het Gilde was in vroegere tijden een soort burgerwacht, opgericht in de Middeleeuwen om de stad of het dorp te beschermen bij een aanval en de orde te handhaven bij oproer of brand.

Als koning van het gilde droeg men de representatieve taak om het gilde naar buiten te vertegenwoordigen tegenover andere gilden en tegenover alle denkbare autoriteiten. Dit onder de verantwoordelijkheid van de hoofdman.

Petrus van der Lee werd op 30 jarige leeftijd als Hoofdman van St. Barbaragilde in Vlijmen aangesteld. Het prachtige tinnenbord uit 1813 is een blijvende herrindering aan deze functie.

Petrus van der Lee werd gedoopt op donderdag 18 september 1783 te Vlijmen en is overleden op donderdag 22 februari 1849 in Vlijmen. Hij woonde in Vlijmen en was van beroep landbouwer. Petrus werd 65 jaar, 5 maanden en 4 dagen.

Tagged with:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *