Van Geelbuik tot Pissende wandelstok.

De inwoners van het stadje Oudewater worden tot op de dag van vandaag ook wel “Geelbuiken” genoemd. Deze bijnaam kregen ze waarschijnlijk omdat de touwslagers geel gedroogde hennepvezels om hun buik wikkelden. Anderen schrijven over een voorschort dat werd gedragen en door de hennep geel gekleurd was. Deze touwslagers waren werkzaam bij de touwslagerij van Van der Lee en blijkbaar in de tijd beeldbepalend waardoor de bijnaam voor de inwoners van Oudewater ontstond.

Naast Oudewater waren er ook gehelen families die een bijnaam kregen. Zes generaties van der Lee in (de omgeving van) Vlijmen kregen de bijnaam “De Stoker”. Eerder schreven we hierover in  het artikel: Zes generaties van der Lee alias “DE STOKER”.

Jan van der Lee (circa 1650) uit Leiden is een van de oudste bekende Van der Lee’s waarvan we zijn bijnaam weten. Jan van der Lee, knecht van een porseleinverkoper werd veelal “Hannes” genoemd. Hoe hij aan deze bijnaam kwam is onduidelijk, mogelijk was zijn doopnaam Johannes en werd hij zowel Jan als Hannes genoemd.

Een bijnaam geeft vaak iets weer van het karakter van een persoon. Als je dan als “Pissende wandelstok” door het leven moet gaan… Het gebeurde Gerard van der Lee (1862-1930) uit Noordwijk. We weten dat hij zijn bijnaam kreeg omdat hij met een wandelstok liep, onduidelijk is waarom hij juist de Pissende wandelstok werd genoemd.

Tot slot twee namen die niet helemaal thuishoort bij de bijnamen maar in dit kader toch zeker noemenswaardig:
– Huisarts Pieter Karel Noorlander (in Zeeland) huwde met D.N.A. van der Lee.
Leo Ernest Oscar van der Lee. Zijn initialen zijn gelijk aan zijn voornaam: L.E.O. van der Lee.

Tagged with:

1 thought on “Van Geelbuik tot Pissende wandelstok.”

  • beste lezer,

    mijn voorletters zijn D.M.A. niet D.N.A.en ben gehuwd met P.K. Noorlander, ik stam af van de touwslagers te Oudewater, o.a. Jan Pieterszoon van de Leel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *