Drie generaties schoenmaker.

Het Brabants Dagblad schrijft op 20 november 1965 in een artikel over het 50 jarig bestaan van schoenmagazijn van der Lee. Van der Lee had een schoenmagazijn aan de Koestraat 18 in Vucht en ging van generatie over op generatie.

Leo Ernest Oscar van der Lee, zoon van Lodewijk van der Lee en Quitie Memie Amelie Steurs, werd geboren op zaterdag 7 november 1885 in Vught. Leo van der Lee trouwt op woensdag 6 januari 1909 in Rotterdam met Catharina Sterk en op zaterdag 13 februari 1960 overleed hij in Den Bosch.

Leo Ernest Oscar van der Lee, schoenmaker
De schoenmakerij van Leo van der Lee in Vught.

Leo van der Lee doorkruist in zijn jonge jaren diverse landen in Europa waar hij zijn beroep uitoefende. Hij maakt o.a de witten laarzen voor de huzaren van Keizer Wilhelm in Krefeld. Daarna begon hij in 1915 zijn Schoenmagazijn & Reparatie inrichting aan de Koestraat 18 te Vucht.

Zijn oudste zoon -Frederik Willem Jan Christiaan van der Lee- neemt na zijn overlijden in 1960 de Schoenmakerij aan de Koestraat over. Frederik Willem Jan Christiaan van der Lee werd geboren op zondag 12 januari 1913 te Vught en huwde op maandag 18 november 1940 in Vught met Cornelia Johanna Cammel. Frederik overleden op maandag 29 maart 1976 te Den Bosch.

Het was dan ook een dubbel jubilieum wat er in 1965 te vieren was. Het 50 jarige bestaan van de schoenmakerij aan de Koestraat en het 25 jarige huwelijk van Frederik van der Lee en Cornelia Cammel. Tijdens de feestelijkheden waren o.a. aanwezig het bestuur van de Schoenmakerspatroonbond “St. Crispinus” en het enige nog bestaande (anno 1965) ambachtsgilde “de Geestelijke broederschap van schoenmakers”, vertegenwoordigd door o.a. de deken van dit aloude gilde.

Frederik GM (Freek) van der Lee, zoon van Frederik Willem Jan Christiaan van der Lee en Cornelia Johanna Cammel, werd geboren op woensdag 28 februari 1945 in Vught. Freek junior slaagde in 1964 met lof voor het vakexamen, zowel machinaal als handwerk. Met het hoogste aantal punten kreeg hij voor deze bijzondere prestatie van de directeur van de Stichting Vakopleiding Schoenmakerij namens het bedrijfsleven een fraai boekwerk aangeboden. Freek van der Lee was de derde generatie schoenmaker die werkzaam was schoenmakerij.

Bron: Het Brabants Dagblad
Note: De jaren genoemd in het artikel van Het Brabants Dagblad komen niet geheel overheen met de werkelijkheid. Wij hebben getracht de werkelijk jaren zoveel mogelijk correct weer te geven.

Tagged with:

5 thoughts on “Drie generaties schoenmaker.”

 • Ik zoek informatie over mijn grootvader Dhr Jan van der Lee die in Aruba werkte en in sanicolas woonde.

 • Frederik WJC is mijn vader en geboortedatum is 23 januari 1913
  Leuk om dit te lezen.
  Gertrud van der Lee groet-je

 • eigenlijk een vraag. C.F. van der Wal, zoon van Coletta van der Lee, was schoenma-
  ker op de Helvoirtseweg te Vug ht. Is daar bij u meer over bekend? Hij is in 1973
  overleden. Coletta was de dochter van Lodewijk van der Lee en Quitie Memie
  Stuers.
  b.v.d.

 • Per toeval kom ik op deze site terecht en vind het natuurlijk erg leuk wat over mijn vader en opa te lezen.
  Ik zal eens op zoek gaan of ik nog meer info kan verzamelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *