“De Bazar” van Noordwijk.

“De winkel van Sinkel” had je in diverse soorten en maten. In Noordwijk was er in het begin van de vorige eeuw “De Bazar” waar men terecht kon voor een breed skala van producten.Bij “De Bazar” van Gerard van der Lee kon je terecht voor Galanteriën, Kristal, Glas, Porcelein, Kinderspeelgoederen, Geëmailleerde IJzerwaren, huishoudelijke artikelen en artikelen met “Souvenir Noordwijk”. De winkel was gelegen aan de Voorstraat 63 in Noordwijk en was bereikbaar onder het telefoonnummer 112.

Voorstraat in Noordwijk
Voorstraat in Noordwijk.

Gerard van der Lee werd op 9 maar 1862 geboren te Noordwijkerhout. Op 34-jarige leeftijd huwde hij te Noordwijk op 7 mei 1896 met Maria Alida Wassenaar. Ze kregen samen drie kinderen. Eerst twee dochters (tweeling) Theodora en Cornelia geboren in Noordwijk op 26 april 1897. Op 9 december 1901 werd hun zoon Lucas Willem van der Lee in Noordwijk geboren. In het bijnamenboek van Noordwijk lezen we dat Gerard van der Lee “Pissende Wandelstok” was. De verklaring gaat niet verder dan dat hij met een wandelstok liep.

Tram van Noordwijk met de tweelingdochters van der Lee
De elektrische tram van Noordwijk met Cornelia en Theodora van der Lee. (1912).

In 1912 werd in Noordwijk de stoomtram vervangen voor de elektrishe tram. Op de eerste tocht kwam de tram, feestelijk versierd, het dorp binnen rijden. Vier Noordwijkse schone, allen wonende op de Voorstraat, maakte deze rit mee. Links Cornelia van der Lee en in het midden haar zus Theodora van der Lee.

Het was ongetwijfeld geen toeval dat zijn dochters in der nieuwe tram mee reden. Gerard van der Lee was een actief man in diverse verenigingen. Hij verzorgde dan ook regelmatig de prijzen rondom de feestelijkheden op koninginnedag die me in de winkel kon aanschouwen.

Voorstraat 63 Noordwijk Anno 2009
Voorstraat 63 Noordwijk (2009)

Gerard van der Lee overleed op 20 december 1930 in Noordwijk en zijn vrouw Maria Alida van der Lee – Wassenaar nam de winkel over. In het register van de Kamer van Koophandel lezen we dat de eigenaar kort na het overlijden van Gerard van der Lee overgaat van “G. van der Lee” naar “wed. G. van der Lee”.

Maria Alida Wassenaar overleed negen jaar later op 14 april 1939 in Noordwijk. “De bazaar” krijgt wederom een nieuwe eigenaar. Van hun drie kinderen neemt hun enige zoon Lucas Willem van der Lee op 38-jarige leeftijd “De Bazar” over.

Wat er na met “De Bazaar” is gebeurt blijft onduidelijk. Mogelijk weten enkele Noordwijkers ons dat te vertellen. Wel weten wat dat de winkel in elk geval niet meer aan de Voorstraat 63 is te vinden.

Tagged with:

1 thought on ““De Bazar” van Noordwijk.”

  • Geachte heer/mevrouw.
    Hier nog wat info. Bijzonder leuk stukje.
    Als ik u e-mailadres krijg zal ik even pdf bestand doorsturen met heel veel informatie over nummer 63

    Ik ga morgen nog even in een boek kijken “van Karrenspoor tot Klinkerweg.

    Met vriendelijke groet Ron

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *