De Groningse beeldhouder.

Arie Marinus van der Lee werd geboren op 30-10-1872 te Delft. Huwde op 26-jarige leeftijd op 09-08-1899 te Hof van Delft met Anna Berendina Wardenaar. Zijn vader, Aart Gijsbertus van der Lee was van beroep tingieter. Arie Marinus van der Lee overleed op  87-jarige leeftijd in 1959. Hij was kunstenaar en heeft een aantal bijzondere werken op zijn naam staan.

Schoorsteenmantel vervaardigt door Arie Marinus van der Lee rond 1910
Schoorsteenmantel vervaardigt door Arie Marinus van der Lee rond 1910.

In Appingedam vinden er in het huis van A.T. Vos een bijzonder mooi werk van Arie van der Lee. De schoorsteenmantel werd rond 1910 vervaardigd door van der Lee uit Groningen.

Een aantal van zijn werken zijn nog altijd zichtbaar in het straatbeeld van Groningen. Het beeldhouwwerk op het poortgebouw van voorheen Socialistische coöperatieve bakkerij De Toekomst (Taco Mesdagplein 7) is een goed voorbeeld van de vaardigheden. Hoewel de bakkerij niet meer bestaat (De bakkerij ging in 1976 failliet) is de poort nog altijd aanwezig.

In de opgaande zijden zijn een landarbeider met een schop en een industriearbeider met z’n voorhamer aangebracht. Deze levensgrote gekromde figuren torsen als eigentijdse atlanten (het woord is afgeleid van Atlas, de titan die de aardbol droeg) het gewicht op hun schouders van de maatschappij, die volledig op hun noeste arbeid zou steunen.

Taco Meesdagplein door Arie van der Lee
Taco Meesdagplein, Groningen. Vervaardigt door Arie Marinus van der Lee rond 1913.

De poortopening wordt afgesloten door een fries op de wijze van een latei. In het midden rijst de zon op over een betere, meer op broederschap gebaseerde wereld en over die zon heen reiken twee mannenfiguren elkaar de hand, als symbool van de saamhorigheid. De mannenfiguur met een vlag wijst aan hen die volgen, de weg naar die nieuwe wereld; aan de andere zijde geven de figuren van een man met vrouw en kind en van een oude man met stok aan, dat die wereld slechts binnen bereik komt als allen eendrachtig optrekken.

Taco Meesdagplein Arie van der Lee
Taco Meesdagplein, Groningen. Vervaardigt door Arie Marinus van der Lee rond 1913.

In 1973  zijn in opdracht van het bakkersbedrijf de hoofden van de beelden weggebroken. Voor de aanschaf van nieuwe vrachtwagens had de bedrijfsleider de poort wel opgemeten. Er was geen rekening gehouden met de uitstekende hoofden. Die werden toen maar verwijderd zodat de nieuwe vrachtwagens het terrein op kunnen om te laden en te lossen. In de jaren ’80 zijn deze gelukkig weer gerestaureerd, naar het schijnt met nieuwe hoofden die niet gelijk zijn dan de door Arie van der Lee gebeeldhouwde hoofden.

Blekerstraat 12 door Arij van der Lee
Blekerstraat 12, Groningen. Vervaardigt door Arie Marinus van der Lee rond 1904.

Aan de Blekerstraat (12) in Groningen is werk uit 1904 van Arie Marinus van der Lee te vinden. De zandstenen reliëfs in de voorgevel van de voormalige meubelfabriek verwijzen naar de oorspronkelijke functie van het gebouw.
De twee naakte mannen zitten op hun knieën en werken in opperste concentratie. De figuur aan de linkerzijde van de gevel hanteert een boor, terwijl de man aan de rechterkant met een zaag aan het werk is. In het middengedeelte is een pauw te zien die trots zijn veren uitspreidt.

Ubbo Emmiussingel 110 door Arij van der Lee
Ubbo Emmiussingel 110, Groningen. Vervaardigt door Arie Marinus van der Lee rond 1905.

Aan de Ubbo Emmiussingel (110) staat de villa die in 1905 werd gebouwd in opdracht van mevrouw Hooites-Meursing, de weduwe van een strokartonfabrikant. De diverse reliëfpanelen -vervaardigd door Arie van der Lee- verwijzen onder meer naar de kartonindustrie, die het kapitaal voor de villa opleverde. De reliëfs tonen twee identieke atletische mannen in ontbloot bovenlijf, die een zware last op hun schouders torsen. Helemaal bovenin is een beeld van een mannenkop met een gevleugelde helm te zien. Dit is een verwijzing naar Mercurius, de Romeinse god van de handel en winst.

Bron: Kunst op straat

Tagged with:

3 thoughts on “De Groningse beeldhouder.”

  • In nieuwe Pekela ligt op de hervormde begraafplaats een groot graf met engelen beeld aan de initialen te zien ook door A Vd Lee vervaardigd. Is dit bekend?

    • Bedankt voor de tip!

      Het schrijven van een verhaal kost soms een jaar aan onderzoek voor je voldoende informatie verzameld hebt om een dat belangrijke facet uit te werken. In enkele gevallen hebben we al een prachtig verhaal in hoofdlijnen af (het gaat nog spannend worden), maar publiceren we het niet omdat we belangrijke details nog missen. Een van de details die we altijd boven tafel willen hebben zijn de persoonsgegevens (de genealogie) van de persoon in kwestie.

      Voor een deel zijn we afhankelijk van tips en de verhalen die we krijgen toegezonden. Zonder deze tips en verhalen zou de site lang niet zo levendig (en populair) zijn als nu het geval is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *