Melkinrichting Van der Lee te Utrecht.

Cornelis Gijsbertus van der Lee had in het begin van de 20ste eeuw een melkinrichting / zuivelfabriek gelegen aan de Amsterdamsestraatweg 320 in Zuilen (tegenwoordig Utrecht).

Er werd in het Utechts Nieuwsblad zeer regelmatig geadverteerd door C.G. van der Lee en geeft hiermee een aardig beeld van wat er in De Stoomzuivelfabriek Melkinrichting gemaakt en verkocht werd. Zo leverde ze twee maal daags aan huis vers bereide roomboter. 70 cent (gulden) voor een pond gewone tafelboter en 75 cent voor een pond fijne tafelboter. (Inclusief een naamstempel op de boter).

Melkinrichting Van der Lee te Utrecht (1904)
Melkinrichting Van der Lee aan de Amsterdamsestraatweg 320 te Zuilen (Foto anno 1904)

In de Stoomfabriek werd ook kaas gemaakt. Een roomkaasje kocht je voor 1 gulden 40 en een kruidekaasje voor 1 gulden 50. Naast roomboter en kaas werd er volop gepasteuriseerde melk gemaakt. Tien cent voor een liter en zes cent voor een halve liter in fles (met van Hest’s luchtfilter).

Kindermelk (12 cent per liter) werd van melk gemaakt dat afkomstig was eigen en van volkomen gezond vee. Het vee werd binnen gehouden en kreeg altijd het zelfde voer om zo een constante kwaliteit en smaak te kunnen garanderen. In december 1901 komt Van der Lee met een nieuw product: “Gepasteuriseerde Volle Zoete Melk in Literflessen” voor tien cent per liter een 5 cent voor een halve liter.

Er werd geadverteerd met levering aan huis en men was dan ook altijd opzoek naar nieuwe bezorgers om per fiets of paard en wagen bestellingen in destand rond te brengen. Er waren ook met regelmatig klachten over de levering waarop men besloot in een advertentie (Utrechts Nieuwsblad 1905) tekst en uitleg te geven:

Bij opgaven van naam en adres rechtstreeks aan het kantoor der inrichting word voor geregelde bezorging ingestaan, terwijl eventuele klachten over bediening of anderszins met de meeste nauwgezetheid zullen worden onderzocht. Mocht het bij iemand voorkomen dat een melkventer geen melk meer ten verkoop had, dan wordt bericht daarvan gaarne ingewacht aan het kantoor der inrichting. Briefkaarten deze mededeling bevattende worden vergoed.

Interieur van de stoomzuivelfabriek C.G. van der Lee
Interieur van de stoomzuivelfabriek C.G. van der Lee.

Diverse kranten, waaronder de Rijnbode en de Schager Courant doen in 1908 uitvoerig verslag dat de boekhouder, werkzaam bij de stoomzuivelfabriek C. G. van der Lee verdwenen is. Uit onderzoek is gebleken dat de boekhouder zich geld toegeëigend heeft van de stoomzuivelfabriek en valse documenten heeft gemaakt.

In een van de laatste advertenties (1916 Utrechts Nieuwsblad) krijgen we een redelijk beeld hoe goed het op dat moment lijkt te gaan met de onderneming. Men is opzoek naar een Koetsier – Stalknecht die goed met paarden om kan gaan (verzorgen en onderhouden van wagens en tuigen). De sollicitant diende vrij te zijn van sterke drank en liefst vrij van militaire dienst. Loon is 12 gulden vast met extra betaling voor overwerk. Brieven met opgave van leeftijd, godsdienst, vorige betrekking en adressen voor informatie worden ingewacht aan het kantoor der inrichting.

Cornelis Gijsbertus van der Lee werd geboren op 15 juni 1871 in Alblasserdam en overleed op 26 juli 1937 in ‘s-Gravehage. Hij huwde op 25 april 1901 met Maria Nebbeling. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren. Cornelis van der Lee en Deliane van der Lee. Zijn zoon Cornelis van der Lee werd geboren op 9 april 1902 neemt later zijn werkzaamheden over.

Bron: Schager Courant / Rijnbode

Tagged with:

3 thoughts on “Melkinrichting Van der Lee te Utrecht.”

  • u hebt mijn rectificatie waarschijnlijk verkeerd begrepen,de melkfabriek van C G v d Lee heeft altijd in Utrecht gestaan .De grenswijziging van 1954 heeft hier niets mee te maken .Hopend U hiermede van dienst te zijn geweest. Jaap van Engelenburg.

  • Fabriek stond niet in zuilen,maar inUtrecht . grens van zuilen was ongeveer een kilometer verder op noordwaarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *