Aan de bak bij Sparta.

In 1955 had voetbalclub Xerxes uit Rotterdam Noord een elftal met beroemde namen als Coen Moulijn, Jan Villerius, Ad Verhoeven, Pim Visser en Freek van der Lee. Sparta toonde in die tijd interesse in het talentvolle Xerxesiaanse vijftal.

Moulijn, zoon van een Spartafan, had een voorkeur voor het Kasteel, maar Sparta handelde te aarzelend: Moulijn vertrok naar Feyenoord en deed het daar niet onaardig. De andere vier vertrokken in 1956 en 1957 naar Sparta. Ook niet zonder succes, getuige het kampioenschap van 1959 en de sensationele winst op Glasgow Rangers in de Europa Cup I in 1960.

Freek van der Lee
Freek van der Lee

Freek van der Lee leverde een grote bijdrage aan deze Spartaanse successen. In het kampioensseizoen 1958/1959 miste vleugelverdediger Van der Lee geen enkele competitiewedstrijd en ook in de daarop volgende Europese campagne (met de roemruchte wedstrijd op Ibrox) speelde hij alle wedstrijden. Helaas voor Van der Lee en voor Sparta maakte hij een eigen doelpunt in de verloren beslissingswedstrijd tegen de Rangers op Highbury. Uiteindelijk speelde Freek van der Lee tussen 1957 en 1963 136 competitiewedstrijden voor Sparta. In 1963 vertrok hij naar ADO. In het seizoen 1967/1968 beëindigde Van der Lee zijn actieve voetbalcarrière met een avontuurtje bij de San Francisco Gales in de dat seizoen nieuw opgerichte North American Soccer League (NASL).

Bron: www.itwm.nl

Tagged with:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *