De ijsfabriek van Dirk Pieter van der Lee.

In de middeleeuwen werd het haringkaken uitgevonden. Een enorme vooruitgang omdat door het verwijderen van de ingewanden de gevangen vis minder aan bederf onderhevig was. Pekelen van de pas gevangen en schoon gemaakte vis leverde nog een extra verbetering op.Ook roken werd toegepast waarbij dan de bekende bokking ontstond. Koelen met ijs was echter een veel beter middel, maar dan moet je wel over ijs kunnen beschikken. In de tweede helft van de negentiende eeuw lukte het steeds beter om langs chemische weg ijs in grote blokken in de fabriek te maken. De vissersschepen namen dan ijs mee om de schoongemaakte gevangen vis te koelen. Dit maakte het mogelijk om langer op zee te blijven waardoor minder transport tijd nodig was en er dus meer kon worden verdiend. Een van die fabrieken in Noord Holland in de omgeving van het inmiddels gegraven Noordzee kanaal was de ijsfabriek van Dirk Pieter van der Lee in Zaandam.

IJsfabriek van der lee in Zaandam
IJsfabriek Van der Lee in Zaandam (Linksachter)

Dirk Pieter werd geboren in Koudekerke (ZH) op 29 juni 1878. In 1919 begon hij een ijsfabriek in Zaandam, bij de KvK werd hij 2 jaar later als eigenaar ingeschreven op 5 augustus 1921. Het bedrijf was gevestigd aan de Nieuwe Zeehaven nr 1 in Zaandam. Deze fabriek stond aan Het Blauwer Zand in de buurt van het toenmalige woonwagenkamp. Op deze plaats is later een doorvaart gegraven en er zijn weer later fabrieken van Bruynzeel gebouwd. Hij woonde met zijn vrouw Alida Jacoba Maas en hun kinderen aan de Zuiddijk in Zaandam. In januari 1936 verhuisden zij naar Oud Saenden nr 1 in Zaandam. Zijn ijshandel werd in 1937 uitgebreid met handel in kolen. Toen werd de fabrieksnaam Zaanlandsche ijsfabriek en kolenhandel. In september 1953 werd het bedrijf opgeheven. Op 79 jarige leeftijd overleed Van der in IJmuiden op 18 mei 1957.

Dirk Pieter was een zoon van:
Nicolaas Gerardus (1878-1957) zn van Klaas (1811-1875) zn van Klaas (1759-1811) zn van Ary (1732-1779) zn van Dirk Simon (1677-1741) zn van Simon Dirkzn (1635-1687) zn van Dirk Wllemszn (1603-ca 1636) zn van Willem Maartenszn (ca 1560-1618) zn van Maarten Willemszn (1543-voor 1613)

Tagged with:

1 thought on “De ijsfabriek van Dirk Pieter van der Lee.”

 • hallo
  ik ben fenna en ik ben tien jaar
  ik moet een spreekbeurt doen over ijsstokjes.
  zou ik alstublieft zo veel mogenlijk ijsstokjes mogen??

  met vriendelijke groet,
  Fenna Rongen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *