Wie de schoen past…

kocht deze bij J. (Johannes) van der Lee in Utrecht aan de Donkere Gaard 5. Johannes van der Lee was geboren op 17 april 1856 om 15 uur in Utrecht. Hij overleed op 13 maart 1931 te Utrecht. Hij huwde in Den Haag met Helena Catharine Hogendoorn (afkomstig uit Gouda). Ze overleed op 22 augustus 1896 in Utrecht. Twee jaar later huwde hij met Johanna Hendrika Jacoba Warbroek (afkomstig uit Rotterdam). Johannes van der Lee was het tiende en tevens het jongste kind van Johannes Mattheus van der Lee die van beroep timmerman en tuinman was.

In het museum voor de kunstnijverheid te Utrecht werd in april 1896 een tentoonstelling hehouden. De tentoonstelling bestond uit 63 bijzondere objecten die ingezonden waren als onderdeel van een wedstrijd die was uitgeschreven door het departement der maatschappij van Nijverheid. Ook Johannes van der Lee deed mee aan deze wedstrijd en zijn schoen werden tentoongesteld.

Later dat jaar is er voor Van der Lee aanleiding voor een uitverkoop. Zijn vrouw is overleden en blijkbaar heeft hij geld nodig om bijvoorbeeld de begrafenis te kunnen te betalen. Op dat moment is de zaak (het magazijn) van Van der Lee gevestigd aan de Oude gracht. De tekst van de advertentie in het Utrechts Nieuwsblad:

Groote Uitverkoop a contant wegens sterfgeval voor invertarisprijs, in het magazijn van degelijk schoenmakershandwerk. J. van der Lee, oudegracht bij het wed. Geen wasse neus, of opruiming van verlegen goed. Zie Etalage.

Voorgevel van de schoenmaker J van der Lee te Utrecht
Etalage van de schoenmaker J. van der Lee te Utrecht anno 1925

In 1898 deed zich een bijzondere kans voor. Het stadhuis van Utrecht zocht een leverancier voor het leveren van laarzen. Het ging om 119 laarzen per jaar voor een periode van drie jaar (1899 – 1901) In totaal zou het gaan om circa 357 laarzen, deels afhankelijk van wat daadwerkelijk nodig was. De laarzen waren bestemt voor de hoofdagenten en de agenten van politie der 1e en 2e klasse.  J. van der Lee (en F. de Bruijn) schreven in voor de aanbesteding voor een bedrag van 5 gulden 75 per paar laarzen. Uitsluitsel wie de opdracht heeft gekregen is niet gevonden. Wel is vast te komen te staan dat J. van der Lee en F. de Bruijn de laagste prijs hadden afgegeven.

Tagged with:

1 thought on “Wie de schoen past…”

  • Ben op zoek naar mijn wortels in Utrecht. Míjn oma was de op een na jongste dochter van de schoenmaker uit de Donkere Gaard.: Joke Andree-van der Lee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *