Soms zit het mee, soms…

Als ondernemer is het soms wel hard werken om het hoofd boven water te houden. Zowel interne als externe factoren bepalen het succes van de onderneming. Een aantal voorbeelden van een succesvolle onderneming zijn wel de touwfabriek “Van der Lee” in Oudewater (sinds 1545), het transport bedrijf Van der Lee in Delft (sinds 1819), verhuisbedrijf Van der Lee in Utrechts (sinds 1861) of zoals we in de Quote lezen de familie Van der Lee, eigenaar van de Nederlandse Veiligheid Dienst (Quote 1 november 1996. Pag 82 – 97).

Nederlandse Veiligheidsdienst
Nederlandse Veiligheidsdienst

Het ging niet altijd even goed met de Van der Lee ondernemingen. Naast de bovengenoemde succesvolle ondernemingen waren er ook de nodige faillissementen. Zo was er de Firma N. Berton & F. Van der Lee, gespecialiseerd in het handelen van o.a. hoeden en petten. Ze werkte samen vanuit Amsterdam en hadden contacten tot in de mode stad Parijs. Echter liepen de zaken in 1846 niet meer zoals verwacht. Op 7 juli 1846 draaide het uit op een faillissement van deze firma.

Een ander voorbeeld is de uitspraak van het arrondissementen-rechtbank te Haarlem die op 12 november 1870 het faillissement van Gijsbert van der Lee uitsprak. Gijsbert van der Lee was getalenteerd timmerman, metselaar, aannemer en koopman.

Hendrik Johannes van der Lee verging het helaas niet beter. Hij woonde in de hofstede “De waterhond” in Watergraafsmeer en was van beroep ‘koopman in vee’. Op 24 maart 1890 werd het faillissement van zijn bedrijf uitgesproken.

In het begin van de twintigste-eeuw breken er moeilijke tijden aan voor Willem van der Lee. Op 23 augustus 1907 werd er een faillissement aanvraag ingediend voor W. van der Lee jr, rijtuigbestuurder in Utrecht, woonachtig in Amsterdam, echter is deze aanvraag door verzet vernietigd.

Een enkeling doet een nieuwe poging en maakt een doorstart. Zo gaat P. van der Lee, schipper / koopman, uit Maassluis op 1 augustus 1906 failliet. Naar alle waarschijnlijkheid doet hij een tweede poging als beurtschipper, echter op 31 juli 1912 gaat hij wederom failliet.

Dit zijn enkele korte beschrijvingen van de talloze ondernemingen die een poging hebben gedaan een bedrijf op te bouwen. De meeste van deze ondernemingen hebben hard gewerkt om met hun bedrijf voor een bron van inkomsten te zorgen. Inkomsten om hun gezin te voorzien van de dagelijkse benodigdheden. Helaas zijn ze met hun eigen bedrijf er niet in geslaagd om de inspanningen en energie te verzilveren.

Tagged with:

1 thought on “Soms zit het mee, soms…”

  • ik heb nu diverse verhalen van deze familie gelezen op dit weblog en heb er erg van genoten. Iedere familie heeft wel zon verhaal en juist dat maakt het zo herkenbaar.

    groet,
    Paul aannemer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *