Meer dan een nummer 31697.

Op 10 februari 1943 overleed Jakoba van der Lee in het grootste duitse concentratiekamp in Auschwitz, gelegen in Polen. Ze overleed daar op 52 jarige leeftijd door de zware omstandigheden in dit kamp.
Voor ze in een treinwagons naar Auschwitz werd afgevoerd was werkzaam als onderwijzerin “Oosterse talen”. Ze werd gearresteerd omdat ze volgens de SS actief was in het verzet tegen de Duitse bezetters. Mogelijk was ze verdacht omdat ze de Oosterse talen sprak, maar zeker is dit niet. Het archief van de Duitsers / SS laat dit detail verder ook onbesproken. Onduidelijk is ook haar achtergrond. Was ze gehuwd, had ze kinderen? Een mogelijk antwoord vinden we in een krantenbericht van 6 april 1943. Hierin lezen we dat Jacoba van der Lee familie had in Hilversum. Echter geeft het krantenbericht geen enkel zekerheid of we het hier over een en de zelfde persoon, nummear 31697 hebben.

Op 10 februari 1943 overleed Jakoba van der Lee in het grootste duitse concentratiekamp in Auschwitz, gelegen in Polen. Ze overleed daar op 52 jarige leeftijd door de zware omstandigheden in dit kamp.

Jacob van der Lee. Foto in Auschwitz
Jacob van der Lee. Auschwitz

Voor ze in een treinwagons naar Auschwitz werd afgevoerd was werkzaam ze als onderwijzeres in de “Oosterse talen”. Ze werd gearresteerd omdat ze volgens de SS actief was in het verzet tegen de Duitse bezetters. Mogelijk was ze verdacht omdat ze de Oosterse talen sprak, maar zeker is dit niet. Het archieven van de SS laat dit detail verder ook onbesproken.

Onduidelijk is ook haar achtergrond. Was ze gehuwd, had ze kinderen? Een mogelijk antwoord vinden we in een krantenbericht van 6 april 1943. Hierin lezen we dat een Jacoba van der Lee familie had in Hilversum. Echter geeft het krantenbericht geen enkel zekerheid of we het hier over een en de zelfde persoon.

Tagged with:

7 thoughts on “Meer dan een nummer 31697.”

 • Beste familieleden (?) van Jakoba van der Lee,
  Ik lees momenteel het boek “Le convoi du 24 janvier” van de Franse schrijfster Charlotte Delbo. Delbo maakte zelf deel uit van dit konvooi van 230 vrouwen (voor het merendeel Franse verzetsstrijdsters), en beschrijft in dit boek (oorspr. 1965) van alle vrouwen in dit konvooi een korte biografie en de omstandigheden waaronder ze in Auschwitz al dan niet overleefd hebben (van die 230 vrouwen overleefden er 49). Omdat ik stuitte op 2 Nederlandse vrouwen, onder wie Jakoba van der Lee, ben ik gaan googlen op die namen, en stuit op deze website. Delbo noemt ook van de meeste vrouwen het nummer dat ze in Auschwitz kregen, en dit komt overeen met wat ik op jullie website vind. Mocht iemand geinteresseerd zijn, ik wil het stukje over Jakoba van der Lee wel scannen en opsturen?
  Met vriendelijke groet, Barbara Jiskoot

 • Jakoba van der Lee is de achtertante van mijn vader. Jacoba van der Lee doceerde in Parijs aan het ‘École des langues orientales’ als docente oosterse talen, nu bekent als het:’Inalco Bulac’. In 1937 heeft ze voor haar werk een gedenkpenning gekregen die nog steeds in ons bezit is. Haar broer (Tijmen van der Lee) had zich in de tweede wereld oorlog aangesloten bij de NSB. Zijn zoon is te werk gesteld in Oost-Duitsland en zijn dochter is in de tweede wereldoorlog uitgekomen als zwemster voor Nederland op de Jeugdolympiade in Breslau. De eerder gereageerd personen wil ik hartelijk bedanken voor hun informatie.

  • Hallo Thomas, op de website VanderLee vind ik een opmerking van je over Jan Zeilinga van der Lee. Ik schrijf momenteel een artikel over de geschiedenis van zeilmakerij Zeilinga en zou daarom graag met je in contact komen. Is dat mogelijk? Mijn adres: marcoveldt@hotmail.com Groet, Marco

 • Volgens het boek trein naar het oosten van Caroline Moorehead, zou Jacoba een brief aan haar broer hebben geschreven waarin ze negatief was over Hitler.

 • Over genoemde Arthur Neervelt v.d. Poll kan ik enige informatie verschaffen. Ik kom zijn naam regelmatig tegen in de brieven die mijn man’s grootvader naar huis schreef vanuit Jeddah in 1917-1918. Hij vermeldt daarin dat v.d. Poll’s vrouw nog in Zwitserland is, alwaar zij Arabische les krijgt als voorbereiding op haar vertrek naar Saoedie-Arabië om zich bij haar echtgenoot te voegen. Echter, dit is tijdens de 1e Wereld Oorlog, dus zij kan niet weg. Bovendien schijnt v.d. Poll zijn hart nog wel eens uit te storten bij mijn man’s grootvader en daaruit blijkt dat het huwelijk niet geweldig is. Van de Poll bekeert zich tot de Islam en gaat een Adat huwelijk (niet erkend in NL dus)aan met een Arabische vrouw. Hij gaat als Arabier gekleed volgens de brieven – geen wonder dus dat het huwelijk met Jacoba v.d. Lee ontbonden wordt. Uit dit huwelijk dus geen nazaten.

 • Cron

  Ik denk dat dit Jacoba van der Lee is geboren 5-1-1891 te Amsterdam,
  dochter van Tijmon van der Lee en Anna Catharina Wilhelmina Zeilinga, ze is op 9-3-1916 gehuwd met Arthur Neervoort van de Poll maar op 6-6-1919 weer gescheiden.

  vr.gr.Peter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *