Een attractiepark in de bossen van Doorn?

De naam Kaapse Bossen is waarschijnlijk afkomstig van een van de vroegere eigenaren, de familie Swellengrebel. De Swellengrebeltjes kwamen uit Zuid-Afrika, de Kaapkolonie. In brieven die ze in 1751 en 1752 schreven aan hun familie in Afrika, vergeleken ze het bos met het Clasenbosch, een bezit van hun tantes in de Kaapkolonie.

De familie Cornelis Gijsbert Van der Lee (25-11-1815 / 27-11-1898), die de bossen sinds 1850 in bezit had, heeft in het bos diverse attracties laten bouwen. Vanaf de uitkijktoren moet het uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug prachtig zijn. De oorspronkelijke uitkijktoren – van ijzer – werd hier neergezet door de Cornelis Gijsbert Van der Lee, die de bossen uitbaatte als recreatiegebied. De nieuwe houten toren is, getuige het informatiebord, geheel opgetrokken uit hout uit de Kaapse Bossen. Elders in het bos staat een zwerfsteen op een betonnen sokkel. In de sokkel staat, nauwelijks leesbaar, “De Doornsche Kei”. Nog een relikwie uit de tijd van de familie Van der Lee.

Theehuis in Doorn
Theehuis in Doorn

Wie in de tijd van Van der Lee in het bos wilde wandelen, moest entree betalen. Maar daar kreeg je wel wat voor terug. Van der Lee had een aantal attracties in het bos aangebracht: De kei en verderop een uitzichttoren en een theehuis. Het zeshoekige Helenaheuvel is in 1931 gebouwd door de toenmalige eigenaar van de Kaapse Bossen, Van der Lee. Hij noemde het naar Helena Swellengrebel, een dochter van een eerdere eigenaar van het bos.

Cornelis Gijsbert van der Lee huwde op 24 jarige leeftijd op 17 november 1839 te Alblasserdam met Mergje Smit, 24 jaar oud, geboren op in 1815 te Oudewater, overleden op in 1900 te Alblasserdam op 85 jarige leeftijd. Cornelis Gijsbert kreeg 5 kinderen. Zijn vader Adrianus van der Lee werd geboren op 2 maart 1787 in Oudewater en overleed op 19 april 1856 in Oudewater.

De schrijver Simon Vestdijk schreef in het boek “De zwarte ruiter” over de Kaapse Bossen in Doorn. Een korte passage uit het boek illustreert het bijzondere karakter van het bos: “…Vlak bij de drie beuken, niet meer overstreept door het glijdende hek der dennen, nam de beweging vorm aan. Het was een zwart paard met een donker geklede ruiter, dat achter de beuken, die van onderen reeds door schaduwen werden aangetast, naar beneden reed, van mij af, langzaam voortstappend. Nog enkele passen voorwaarts, zodat mijn schaduw over de middelste beuk viel, – en ik onderscheidde de ruiter in de holle weg, hol in de schemering, waartegen nog slechts het allerdiepste zwart afsteken kon...”

Tagged with:

1 thought on “Een attractiepark in de bossen van Doorn?”

 • De zin
  De familie Cornelis Gijsbert Van der Lee (25-11-1815 / 27-11-1898)
  moet zijn:
  Cornelis Gijsbert Van der Lee (25-01-1815 / 27-01-1898)

  De vermelding:
  die de bossen sinds 1850 in bezit had
  is onjuist.
  Het is sinds 1874.

  De oorspronkelijke uitkijktoren – van ijzer –
  moet zijn:
  De eerste uitkijktoren was een houten. Later kwam een ijzeren, …..

  De nieuwe houten toren …
  is beter als volgt:
  De nieuwe houten toren ( door Natuur Monumenten opgericht)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *