Voor de Krijgsraad: Hubertus van der Lee

Hubertus van der Lee, zoon van Adrianus van der Lee en Geertrui van Vugt werd geboren 4 Februari 1862 in Vlijmen en woonde in Den Bosch. Hij was 1 meter 66 lang en een ovaal gezicht met een rond voorhoofd, lichtblauwen ogen. Een normale neus en mond met een ronde kin en blonde wenkbrauwen.
Op 17 september 1880 trad hij in dienst als marinier met een handgeld van 150 gulden. Eigelijk was Hubertus van der Lee niet z’n slechte jongen. In zijn dossier vinden we eigelijk geen bijzondere dingen. Een paar keer te laat voor het avondappel. Een keer afwezig geweest op het lager onderwijs wat hij blijkbaar mocht volgen. Op 7 mei moet hij wel 14 dagen in de politiekamer (cel) zitten. Dit omdat hij zijn plunje, lakendoek, linnenbroek en zwarte zijden doek verkocht of deels kwijt had gemaakt.
Toch moet hij zich op een dag verantwoorden voor de krijgsraad, samen met zijn collega marinier Jacobus van der Kley. Hubertus had op 28 mei dienst van zes uur tot acht uur s’ avonds als schildwacht. Zijn taak die avond was het bewaken van de poort aan de noorderpoort. Hij had de poort, zonder daar opdracht voor gekregen te hebben en zonder dit te melden de post verlaten. Zijn vuurwapen had hij er achter gelaten en was samen met Jacobus zonder dat ze verlof hadden in de naar Alkmaar vertrokken. Op 30 mei 1881 werden ze daar door de politie gearresteerd omdat ze geen verlofpas konden tonen. Daarbij had Hubertus ook nog eens het een en ander aan goederen verkocht en/of zoek gemaakt. Dit waren o.a een paar sokken, een handdoek, een paar schoenen en een hemd. Ook had hij een zwarte zijden doek, een paar sokken en een linnenbroek meegenomen en verkocht/zoek gemaakt. Een getuigen weet te vertellen dat Hubertus al eerder terug is gekomen op de kazerne met een incompleet uniform. De rechter straft bepaalt dan ook dat hij schuldig is.
De vader van Hubertus, Adrianus van der Lee was een zoon van Johannes van der Lee en Maria Catharina de Rooij. De ouders van Johannes waren Arnoldus van der Lee en Johanna van der Lee.
Hubertus van der Lee, zoon van Adrianus van der Lee en Geertrui van Vugt werd geboren 4 Februari 1862 in Vlijmen en woonde in Den Bosch. Hij was 1 meter 66 lang en een ovaal gezicht met een rond voorhoofd, lichtblauwen ogen. Een normale neus en mond met een ronde kin en blonde wenkbrauwen.
Op 17 september 1880 trad hij in dienst als marinier met een handgeld van 150 gulden. Eigelijk was Hubertus van der Lee niet z’n slechte jongen. In zijn dossier vinden we eigelijk geen bijzondere dingen. Een paar keer te laat voor het avondappel. Een keer afwezig geweest op het lager onderwijs wat hij blijkbaar mocht volgen. Op 7 mei moet hij wel 14 dagen in de politiekamer (cel) zitten. Dit omdat hij zijn plunje, lakendoek, linnenbroek en zwarte zijden doek verkocht of deels kwijt had gemaakt. Toch moet hij zich op een dag verantwoorden voor de krijgsraad, samen met zijn collega marinier Jacobus van der Kley. Hubertus had op 28 mei dienst van zes uur tot acht uur s’ avonds als schildwacht. Zijn taak die avond was het bewaken van de poort aan de noorderpoort. Hij had de poort, zonder daar opdracht voor gekregen te hebben en zonder dit te melden de post verlaten. Zijn vuurwapen had hij er achter gelaten en was samen met Jacobus zonder dat ze verlof hadden in de naar Alkmaar vertrokken. Op 30 mei 1881 werden ze daar door de politie gearresteerd omdat ze geen verlofpas konden tonen. Daarbij had Hubertus ook nog eens het een en ander aan goederen verkocht en/of zoek gemaakt. Dit waren o.a een paar sokken, een handdoek, een paar schoenen en een hemd. Ook had hij een zwarte zijden doek, een paar sokken en een linnenbroek meegenomen en verkocht/zoek gemaakt. Een getuigen weet te vertellen dat Hubertus al eerder terug is gekomen op de kazerne met een incompleet uniform. De rechter straft bepaalt dan ook dat hij schuldig is.
Tagged with:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *