Tel uw zegeningen.

“Tel uw zegeningen.” Een uitdrukking die ooit ontstond om een positief zelfbeeld te stimuleren. Als we het leven van predikant  Johannes van der Lee en zijn zoon aan een onderzoek onderwerpen komen we niet veel verder dan twee zegeningen. Deze twee generaties Van der Lee hebben naar aller waarschijnlijkheid een moeizaam leven gehad.

Johannes van der Lee, zoon van Arij van der Lee en Neeltje de Zanger werd geboren op 12 april 1787 in Delft. Na zijn jeugd trouwde hij met Catharina Scharmeijer Verbrugge. Het huwelijk werd op 18 juli 1816 ingezegend in Rotterdam. Johannes van der Lee was op dat moment predikant in Etten. Op deze huwelijksdag zullen er nog geen vragen zijn geweest rondom dit huwelijk, wellicht acht maanden later wel toen zijn vrouw beviel van een gezonden jongen.

Bord in de Hervormde Gemeente van Sliedrecht: Arie Johannes van der Lee
Bord in de Hervormde Gemeente van Sliedrecht: Arie Johannes van der Lee

Arie Johannes van der Lee werd geboren op 20 maart 1817 te Etten. Arie Johannes van der Lee ging een zwaar leven tegemoet. Daar zou hij langzaam achter komen. Hij werd net als zijn vader predikant. Hij huwde op z’n 28ste met Jannetje van Marken. Ongetwijfelt zal de huwelijksdag (6 februari 1845) een mooie dag zijn geweest in Callantsoog. In 1851 werd hij predikant in Sliedrecht. Het geluk was van korte duur, kort na het huwelijk en zijn aanstelling als predikant overleed zijn vrouw (4 februari 1851). Ze overleed na een half jaar ernstig ziek te zijn geweest. Zijn vader overleed kort daarna op 27 mei 1852 in Westzaan. Twee jaar later 29 september 1853 huwde de predikant opnieuw. Ook dit geluk was van korte duur, zijn vrouw Ytje Brat overleed 8 maanden later op 17 mei 1854 tijdens de bevalling van een doodgeboren zoon.

Het lot wilde maar niet keren en de zegeningen bleven uit voor Arie Johannes van der Lee. Op 13 februari 1863 werd hij opgeschrikt door een brand in de nieuwe pastorie. Het vuur greep zo snel om zich heen, dat de predikant, zijn moeder, zijn zuster en zijn dienstbode amper het vege lijf konden redden. In zijn huisjas en op pantoffels moest de predikant, vergezeld van de toegesnelde burgemeester van Hattem toezien hoe men alles verbrandde.

Na ongeveer 10 jaar ongehuwd door het leven te zijn gegaan huwde Arie Johannes van der Lee opnieuw. Hij huwde op 6 oktober 1864 met Jacomina Louise Schuller. Kort na het huwelijk ontving hij van de ‘Maatschappij tot Nut van het Algemeen’ een zilveren medaille. Deze ontving hij omdat hij eerder in het jaar een kind uit het water wist te redden.

Het geluk van de geboorte van een kind zal zeker een van de zegeningen zijn geweest die Arie Johannes van der Lee telde. Op 16 november 1865 werd een dochter, Catharina geboren te Sliedrecht. Een tweede zegening volgde snel. Met veel plezier keek hij in maart 1869 terug op de viering van zijn 25 jarige “evangelie-bediening. De vreugde was echter van korte duur. Het, volgens de advertentie “hoogts gelukkige” huwelijk met Jacomina telde helaas minder dan 6 jaren. Op 5 mei 1870 overleed ze in Sliedrecht. Arie Johannes overleed 41 jaar later op 94 jarige leeftijd in (8/6/1911) Alkmaar.

De broer van Arij van der Lee (1761-1837) was Pieter van der Lee. Van Pieter van der Lee bestaat er een doopschaal. Pieter en Arij hadden ook nog een aantal broers en zussen. Zijn zoon Johannes van der Lee had twee kinderen, Alida en Hermanus van der Lee. Zijn ouders waren Hermanus van der Lee (1731-voor 1830) en Alida Oudshoorn (1728-1825). Ze gingen op 16 augustus 1760 te Delft in ondertrouw. Hermanus was een zoon van Adriaan van der Lee, geboren op 16 maart 1698 in Delft en Anna Kuijper. De ouders van Adriaan van der Lee waren Gijsbregt Arienszn van der Lee, geboren in 1670 te Delft en Jannetje Cornelisdr van Heiningen. Adryaan van der Lee en Marijae Gijsbrechtsdr van Osterwijck waren de ouders vanGijsbregt Arienszn van der Lee. De vader van Adryaan van der Lee was Jan Aryenzn van der Lee, zijn moeder was Jannetje Jansdr.

Tagged with:

1 thought on “Tel uw zegeningen.”

 • Geachte heer, mevrouw,

  Aangezien deze website geen nadere informatie geeft over de samensteller richt ik mij via deze weg tot u. Ik ben namelijk bezig met het uitwerken van de vrouwelijke genealogische lijnen van mijn familie, waaronder de nakomelingen van Jacomina Louise Schuller (1830-1870) en Arie Johannes van der Lee (1817-1911).
  Voor zover ik kan nagaan is, zoals ook in het artikel ” Tel uw zegeningen” staat vermeld, uit dit huwelijk een dochter geboren, namelijk Catharina Jacomina van der Lee, geboren te Sliedrecht op 16 november 1865. In mijn archief bevindt zich een kopie van de geboorteakte. Ik weet echter niet hoe het haar verder vergaan is, alleen zag ik nog haar naam vermeld op een overlijdensadvertentie van haar vader uit 1911. Zij was dus toen al 46.
  Heeft u wellicht nog wat nadere informatie over haar?

  Met vriendelijke groet,
  Paul Schuller

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *