Het verdriet van de V.O.C.

De V.O.C. heeft heel veel invloed op de ontwikkeling van ons land gehad. Naast rijkdom en nieuwe producten bracht het ook veel verdriet. Veel Nederlanders vertrokken met de V.O.C om geld te verdienen of om elders een nieuw bestaan op te bouwen. Soms kwam het niet zover en overleed iemand tijdens de zware tocht.

Zo kregen ook de kinderen en de klein kinderen van Abram Jacobszn van der Lee met de V.O.C. te maken. Abram Jacobszn van der Lee werd geboren rond 1641 en huwde met Eva Willemsdr. Eva Willemsdr overleed 67 jaar later in oktober 1708 in Delfshaven en ze werd aldaar op 27 oktober 1708 begraven. Abram Jacobzn van der Lee was van beroep timmerman. Ze kregen samen in elk geval een zoon, Willem Abramse van der Lee en een kleinkind, Neeltje Willemsdr van der Lee.Willem Abramse van der Lee huwde op 17 april 1689 in Delfshaven met Neeltje Cornelisdr Denis. Willem Abramse van der Lee vertrok met de V.O.C. naar Oost Indië. Op 11 oktober 1698 werd het voor de familie duidelijk dat hij in Oost Indië was overleden.

De V.O.C. betaalt uiteindelijk een bedrag aan maandgelden van 427 gulden uit. Neeltje Cornelisdr Denis kon daar haar schulden mee betalen. Het geluk werd helaas niet meer gevonden en het gezin werd gebroken. Hun dochter Neeltje Willemsdr was 7 jaar jong toen haar vader Willem Abramse van der Lee overleed. Neeltje Cornelisdr Denis hertrouwde een jaar later op 14 augustus 1699 in Delfshaven met Jacob Antonisse Rodrigo. Op 3 juni 1700 overleed Neeltje Cornelisdr Denis.

Kort daarna op 24 juni 1700 wordt er een inventaris opgesteld van de inboedel. De ouders van Neeltje Willemsdr van der Lee, inmiddels 9 jaar oud, waren beide overleden. Er zijn redelijk wat schulden die aan verschillende mensen betaalt moeten worden, waaronder haar opa Abram Jacobszn van der Lee en Jan Maertensz van ’t Hoff.Toen Neeltje Willemsdr van der Lee, 27 jaar oud was huwde ze op 14 augustus 1718 in Delfshaven met Jacob Cornelisse Zeijn (‘t Zijn). Twee jaar later verschijnt ze op 17 december 1720 in Rotterdam bij de notaris om een verklaring af te leggen over het gedrag van Adriane Jacobsdr Vermeulen.

Ze is de vrouw van Jacob Pieterszn van ‘t Hoff die in Oost Indië verblijft. Neeltje Willemsdr van der Lee verklaart over Adriane Jacobsdr Vermeulen: “…een zich goed gedragend persoon, die tijdens het verblijf van haar man in Oost Indië voor zich en het kind van haar en haar man op een eerlijke manier de kost heeft verdiend en verdient.” Met het V.O.C. geluk ging deze Van der Lee familie dus niet zo goed.

Tagged with:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *