Zes generaties van der Lee alias “DE STOKER”

In elk dorp zijn er wel families en/of personen met bijnamen te vinden. Men moest immers de mensen met dezelfde voor- en achternamen onderscheiden om verwarring te voorkomen. Ook bij speciale gebeurtenissen of gelaatskenmerken kreeg men een alias naam. Meestal zijn deze aliassen enkele generaties lang in bepaalde families, ze konden ze zowel van de vader of van de moeder erven.

De meest voorkomende bijnaam voor de familie “van der Lee” in de regio Vlijmen is de zeer bekende bijnaam “de Stoker”. Er zijn verschillende herleidingen te vinden voor deze alias. De meest bekende is het overleveringsverhaal van de heksenverdrijving, hier over later meer.

Zo zou een lid der familie “van der Lee” het zogenaamde “negenderhande” hout gestookt hebben. Dit deden ze vroeger uit bijgeloof dat het heksen zou weghouden. Hier heeft de naam dus de betekenis als vuur stoken. Een ander beredenering is dat, als we het woord in een oudnederlands woordenboek opzoeken, het ook nog de volgende betekenis zou kunnen hebben. Likeur stoker en stokebrand = opruier.

Zo rond de eeuwwisseling kwam de bijnaam “de Stoker” in Nieuwkuijk, Vlijmen, en Elshout veelvuldig voor. Er leefde toen minstens 30 mannelijke “van der Lee’s” die “de Stoker” werden genoemd. Deze personen stammen allemaal af van Adriaan Henrici van der Lee en Catharina Meesters, die rond 1785 in Vlijmen op de Wolput woonden. Het is niet ondenkbaar dat ook zijn vader Henricus of misschien zelfs zijn opa Adrianus ook dezelfde bijnaam droegen maar helaas valt dit niet meer te herleiden.

Deze tekst is geschreven door E. van der Lee en is eerder gepubliceerd in het blad “Met Ganse trou”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *