Wie gaat er mee naar Amerika?

Een groot aantal nederlanders vertrokken in de eerste helft van de 21ste eeuw naar o.a. Amerika, Australie en Nieuw-Zeeland. Onder hen waren ook een paar Van der Lee’s die met hun gezinnen hun vaderland verlieten om elders hun geluk te zoeken. Recentelijk zijn er een aantal documenten openbaar gekomen die ons inzicht geven wie dat waren en met wie ze op pad gingen. Zo kwamen op 23 mei 1920 Gerardus (27 jaar) en Maria van der Lee (26 jaar) met het schip “Nieuw Amsterdam” vanuit Rotterdam in New York aan. Daar begonnen ze na een lange reis aan hun nieuwe leven.

Niet enkel voor emigratie gingen men naar bijvoorbeeld New York. Zo ging Roelof Cornelis van der Lee (34 jaar, geboren in Opijnen, zoon van Gerrit Huibert en Hendrina Schaaij) en zijn vrouw Hester Satter (29 jaar, geboren in Haaften), beide uit Geldermalse in 1907 naar New York om daar vrienden te bezoeken. Een ander voorbeeld is Willem van der Lee (30 jaar, geboren in Utrecht) die in 1907 samen met zijn vrouw Cornelia Maria van der Lee (28 jaar, geboren in Haarlem) naar New York gaat en daar in Hotel Amsterdam overnachten.

Een aantal van hen verlieten Nederland met een kort krantenbericht om vrienden en familie op de hoogte te stellen van hun vertrek. “Ondergetekende roept bij zijn vertrek naar Oost-Indie per Hermine Marie Elisabeth een laatste en hartelijke VAARWEL toe aan alle bekende in Nederland W. van der Lee” S. van der Lee vertrekt naar Soerabaija: “De ondergetekende roept bij deze aan familie, vrienden en bekende, een hartelijk VAARWEL toe. 4 november 1871 S. van der Lee en Echtgenoten.

De Maasdam in New York
De Maasdam in New York

Andere vertrokken uit Rotterdam naar New York met de “Holland Amerika” lijn met een heel ander doel. Werken op een der schepen van de Holland Amerika lijn. Willem Theodorus Tomas van der Lee (geboren op 10 mei 1937 in Erica, gemeente Emmen) was 12,5 jaar werkzaam op de Holland Amerika lijn. Enkele reizen staan hem zelfs 35 jaar na dato nog helder voor de geest.

Op een van de reizen van de ‘Maasdam’ brak brand uit in de ventilatiekamer van de keuken. Dat zorgde voor flinke rookontwikkeling”, vertelt hij. “De stuurlieden gaven beperkt alarm om paniek te voorkomen. Alleen de bemanning werd op de hoogte gesteld. Dat leidde tot de bizarre situatie dat passagiers aan dek zich afvroegen waar de rook vandaan kwam, een andere groep benedendeks feestvierde en de rest lag te slapen. Ondertussen zochten wij met een stalen gezicht naar de brandhaard. Gelukkig was het vuur snel onder controle, bijna niemand heeft iets gemerkt.

1 thought on “Wie gaat er mee naar Amerika?”

  • “Een groot aantal nederlanders vertrokken in de eerste helft van de 21ste eeuw …”
    Volgens de rest van het verhaal is dat waarschijnlijk toch de eerste helft van de 20ste eeuw geweest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *