Van der Lee en Lodewijk Napoleon werken samen.

De Nederlandse Hervormde kerk, gelegen aan de Grotestraat hoek Markt in Cuijk, is mede door de broer van Napoleon (Lodewijk Napoleon) en Van der Lee tot stand gekomen.

In verband met de watersnood bezocht koning Lodewijk Napoleon, die toen het land regeerde, het dorp. De toenmalige dominee Traus sprak hem op straat aan over de financiele moeilijkheden waarin zijn kerk verkeerde. Lodewijk Napoleon nam de kerkelijke problemen serieus en zegde uiteindelijk voor 28 protestante kerken in de regio subsidie toe. Voor Cuijk werd f. 6000,- beschikbaar gesteld. Dat bedrag is er nooit helemaal gekomen, maar samen met geleend geld en voorschotten van de diaconie, kwam er voldoende op tafel voor de bouw van een nieuwe kerk. De grond werd geschonken door de kerkvoogd Van der Lee. In 1810 is de kerk klaar en wordt op 3 juni door ds. Traus met woorden van psalm 122 ingewijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *