Een dagboek van een oom die geen oom bleek te zijn

Een dagboek van een oom die geen oom bleek te zijn, maar een onderduiker in Ursem bij het gezin van Dorus van der Lee.

“Wreed werd de heerlijke rust verstoord, toen een horde barbaren ons heerlijke rustige landje over overrompelde. Bijna niemand was zich toen bewust welke de gevolgen van dit geweld zouden zijn. Spoedig zou een ieder dit echter wel te weten komen. Alles werd onder controle gesteld, goederen, bedrijven, ja zelfs ons eigen leven. Toen heb ik papier en potlood opgenomen en ben gaan schrijven of mijn leven er van afhing. Alle bijzonderheden moesten er aan  geloven, totdat mijn eigen persoon een rol ging meespelen. Ik kreeg ook last van de beschermende hand van den Fuhrer aller Germanen. Ik moest ook naar Duitsland… maar wilde niet.”

Het dagboek beschrijft het leven zoals Kees Hoogervorst dat zag, maar omdat hij bij familie Van der Lee ondergedoken was past het wel om op basis van zijn dagboek een kijkje in de keuken van de familie Van der Lee te nemen. Ze hebben veel met elkaar meegemaakt en dat heeft Kees als buitenstaander mooi beschreven.

De eerste kennismaking met Van der Lee liep niet zo vriendelijk. Kees, moe van een lange ries kwam samen met een begeleider van de ondergrondse aan bij de boerderij van Van der Lee. “U bent toch Van der Lee? Ik kom hier met een onderduiker.” Een vriendelijk ontvangst zat er niet in. Kort maar krachtig antwoorden Dorus van der Lee “Nee, daar weet ik niks van.” Er zat niks anders op om elders onderdak te zoeken. Bij een cafe bij het station kreeg Kees een kamer aangeboden. “Om tien uur stond ik op mijn kamer. Vijf over tien lag ik onder de wol, ik was moe van alle emotie van die dag… De volgende dag werd ik om 7 uur al wakker gemaakt, immers was het Witte donderdag en we zouden op tijd in de kerk moeten zijn.” Na de dag door gebracht te hebben bij de familie Dekker verscheen de begeleider weer en we vertrokken weer naar Van der Lee. … “Zeg maar Tante Neel en Oom Dorus en je doet maar net of je thuis bent PUNT.”

3 thoughts on “Een dagboek van een oom die geen oom bleek te zijn”

 • Besten,
  Enige jaren geleden “ontdekte” ik op internet een website met het dagboek over de ervaringen van Dhr. C. Hoogervorst tijdens de oorlog als onderduiker bij de familie Th. van der Lee, Walingsdijk A35, Ursem. Die website bestaat ondertussen niet meer, zo blijkt helaas. Ik zou graag in contact willen komen met de persoon die het dagboek op internet heeft gezet, omdat mijn in een concentratiekamp overleden grootvader Jacob Jonker uit Ursem onder meer in het dagboek wordt genoemd. Omdat mijn broer en ik bezig zijn het verhaal van mijn grootvader op papier te zetten wil ik dit dagboek graag met verwijzing als bronmateriaal opnemen.
  M vr groet,
  Peter Wever
  Rosmalen

  • Toevallig kwam ik weer ‘ns bij de Leekrant uit en las je reaktie.
   Vorige maand Kees Hoogervorst z’n 90ste verjaardag gevierd en toen is z’n dagboek in boekvorm gepresenteerd.
   ’n Neefje en ’n nichtje van mij waren er óók en zij hebben ’t boek op ’t internet gezet en kan nog bereikt worden.

   Ik weet niet hoe dit verder gaat i.v.m. de regels van de Leekrant (rechtstreeks doorgeven van gegevens) maar ik kan dat bespreken met de makers.

   Met vriendelijke groeten.
   N.M. van der Lee

   • Beste N.M. van der Lee,
    Bedankt voor de reactie. Ik had inmiddels de hoop al opgegeven. Nu blijkt het dagboek inderdaad weer op internet te staan (of heb ik toentertijd niet goed gezocht?). Als het dagboek daadwerkelijk in boekvorm is verschenen zou ik graag in het bezit willen komen van 1-2 exemplaren.
    Ik heb Sandra van der Lee nu benaderd via een emailadres dat ik op de website met het dagboek vond maar dat is al bijna 10 jaar oud dus mogelijk niet meer actueel. Als er geen reactie volgt, neem ik graag uw aanbod aan om contact op te nemen met de makers.
    M vr groet,
    Peter Wever
    Rosmalen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *