Architect Anton van der Lee.

Anton van der Lee, van beroep architect, woonde en/of werkte aan de Hertog Govertkade in Delft. Deze informatie vonden we in het oude telefoonboek van 1915. Anthon van der Lee ontwierp een aantal gebouwen die vandaag de dag op de rijksmonumentenlijst staan. Het monument staande aan de Oude Delft 100-102 in Delft is door hem ontworpen. Maar hij heeft meer monumenten op zijn naam staan.

De Delftsche Schoolvereeniging Koningsplein 81a/83b Delft
De Delftsche Schoolvereeniging Koningsplein 81a/83b Delft

Het pand, staande op het Koningsplein 81A; 83 in Delft bijvoorbeeld. Dit voormalige weeshuis en later school van de Delftsche Schoolvereeniging is door architect Anton van der Lee in 1909-1910 ontworpen. Als we verder zoeken, dan vinden we in Delft op de Markt 1; 1A; 1D; 1F (op hoek Markt-Camaretten) een winkelwoonhuis. (1913).
Op de Rotterdamseweg 196 in Delft tekent hij in 1930 een onderdeel van het complex “De Porceleijne Fles” Dit is een kantoor- en fabrieksgebouw.

Anton van der Lee was op 4 juli 1900 te Hoogeveen gehuwd met Johanna Mina Rahder. Hij was toen 31 jaar oud. Zijn ouders waren Joannes Abrahams van der Lee en Theodora Zeeman.

Tagged with:

4 thoughts on “Architect Anton van der Lee.”

 • Goedemiddag,

  Mijn naam is Robert ’t Hart van Schols en ’t Hart Grafmonumenten Delft BV.

  Wij zijn momenteel de grafsteen van prof Kraus aan het opknappen (begraafplaats Jaffa). Hierop staat de naam van hem vermeld:
  Architect A van der Lee
  Het is uitgevoerd door F.E. Jeltsema

  Het monument dateert uit 1930 en is uitgevoerd in Diabas.

 • Hoi, kom dit net tegen, wel laat voor jou maar ik ben een kleinzoon van Anton van der Lee.
  Heb je toevallig een lijst van wat hij ooit heeft ontworpen? Het huis nummer 8 dorpsstraat in Aarlanderveen is ook van hem. Ontworpen voor zijn zussen.

 • Anton van der Lee is samen met de Helderse architect Roelof Kastelijn verantwoordelijk geweest voor het ontwerp van het voormalige Marineclubgebouw in Den Helder wat in 1903 is ontworpen en in september 1904 in gebruik is genomen. Het gebouw is in 1977 gesloopt. Omdat het op 25 februari 75 jaar geleden is dat Kastelijn overleed zijn wij in Den Helder bezig met een tentoonstelling over zijn werk. Wij zijn daarom op zoek naar een afbeelding van Anton van der Lee en Roelof Kastelijn.

 • hallo,

  voor mijn studie architectuur aan de TU Delft ben ik een scriptie aan het schrijven over het gebouw van de porceleyne fles, waarbij ik tot nog toe maar weinig informatie heb gevonden over Anton van der Lee. Mijn vraag hierbij is dus of u nog meer informatie heeft over Anton van der Lee. Alle informatie kan mij met mijn scriptie helpen, daarom ik hoop snel van u te horen. bij voorbaat dank!

  met vriendelijke groet
  Robert Verbraak
  student TU Delft

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *