Het koffertje van Bernardus van der Lee.

Bernardus van der Lee werd geboren op 15 mei 1901 in Hoorn. Op 5 mei 1932 trad hij toe tot de kapucijnen. Hij overleed op 87 jarige leeftijd (13 november 1988) in ‘s-Hertogenbosch. Uit verschillende bronnen weten we dat hij een volmaakte kapucijn was.

Bij het toetreden legde hij alle wereldse geneugten af en nam ook afstand van zijn voornamen en familienaam. Hij kreeg van de overste (de gardiaan) de naam “Erhard” en het pseudoniem “van Hoorn”. Vanaf die dag ging Bernard van der Lee door het leven als Erhard van Hoorn.

Als jongeman (30 jaar) gaf hij zijn aanzienlijke bezittingen weg en trad binnen in het Nederlandse kapucijnenklooster. Al zijn schamele bezittingen zaten in een klein kartonnen koffertje. Hij leefde in volkomen armoede. Toen hij op de naakte grond gestorven was, kon de gardiaan alle bezittingen van Erhard in dat zelfde kartonnen koffertje opruimen.

Tijdens de uitvaart toonde de gardiaan dit kleine kartonnen koffertje van Erhard. Of dat koffertje vandaag de dag nog bestaat is onduidelijk.

Tagged with:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *