Franciscus van der Lee in de hoofdrol.

Ter ere van het 700-jarig bestaan van Geffen speelde toneelvereniging Geffes Volk in 1998 een speciaal toneelstuk in de open lucht. Cis den Dove is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over Franciscus van der Lee.

Het stuk speelde zich af in de 19e eeuw. Het toneelstuk ‘Cis den Dove’ is geheel geschreven door onze toemalige regisseuse Beppie van Zutphen. De voorbereidingen hebben in totaal 15 maanden geduurd.

Cis den Dove is een jonge vrijgezel, een echte losbol. Hij luistert naar niemand en doet wat hij wil. Als iets hem niet bevalt hoort hij het niet. Hij zit vaak met zijn vrienden in het Café totdat hij een aanbod krijgt. Hij kan honderd gulden verdienen als remplaçant. Dat wil zeggen dat hij van iemand de dienstplicht moet overnemen. Als Cis zich moet melden komt hij erachter dat het leger toch anders is dan hij zich voorgesteld had, er heerst discipline en daar houdt hij niet zo van, dus besluit Cis te deserteren. Hij wordt al spoedig gezocht door de marechaussee. Nu moet hij wel onderduiken. Dan ontmoet hij Treeske Smits, een weesmeisje dat alleen in een hutje op de Osse hei woont. Ze gaan samenwonen en Treeske raakt in verwachting. Ten slotte wordt Cis opgepakt, maar hij mag nog trouwen. Als hij afscheid wil nemen van Treeske en de kleine Johannes wordt in zijn been geschoten en wordt hij naar het militair hospitaal gebracht. (In het echt is Cis den Dove doodgeschoten).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *