Een het Oranje lintje ging naar…

Jaren lang je inzetten voor een goed doel. Je werk met zoveel plezier doen dat het je hobby, je leven is geworden. Jaren ploeteren om iets voor elkaar te krijgen. Juist die zich zo inzetten zonder het doel er zelf beter van te worden verdienen het. Opeens krijg je een onderscheiding van de burgemeester uit je eigen woonplaats. Een groot aantal Van der Lee’s overkwam dit door de jaren heen. Zonder twijfel zal de volgende beschrijving niet volledig zijn.

Willem van der Lee werd 29 april 1969 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Dit voor zijn vakkundigheid in de opbouw van Keukenhof in Lisse. Eerst als tuinarchitect, later als directeur van het inmiddels niet meer weg te denken stukje ‘Nederland’. De eerste vrouwelijke Van der Lee die een onderscheiding kreeg in de Orde van Oranje Nassau was de vrijwilligster Helly. S. Hemmes – van der Lee. Ze ontving deze onderscheiding in 1999 voor haar inzet als ambtenaar in Delden kreeg.

Enkele andere die een onderscheiding ontvingen waren o.a. Nicolaas Johannes van der Lee, oud hoofdingenieur vande Waterstaat. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van den Nederlandse Leeuw. H.C. van der Lee uit Enkhuizen. Hij ontving in 1931 de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij overleed op 17 december 1952 in Uitgeest.
Harmen van der Lee, hij overleed (2 mei 1941 Baambrugge) op 88 jarige leeftijd, Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij was 50 jaar bestuurslid en voorzitter van de Chirstelijke Nationale School.
Mr. C. van der Lee, oud-notaris te Aarlanderveen, werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij overleed op 6 oktober 1939 in Aarlanderveen.
De architect, Anton van der Lee, werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij overleed op 19 juni 1955 te Laren (N.H.)
Zowel Cornelis van der Lee als Matthijs van der Lee kregen de onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Cornelis van der Lee, overleed in Vreeland op 11 oktober 1955. Matthijs van der Lee overleed op 20 januari 1962 in Rotterdam.
Gijsbert van der Lee, Ridder in de Orde van Oranje Nassau, overleed in Oudewater op 10 september 1966 op 83 jarige leeftijd.
Recent, in 2000 ontving C.M.A. van der Lee uit Wassenaar een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau.

1 thought on “Een het Oranje lintje ging naar…”

 • Hallo, ik wil eventjes vermelden dat ook wij een “ridder”in de familie hebben.
  Wij zijn van de familie van der Lee uit Nistelrode,Uden e.o. (N.Br.)
  De naam van onze “ridder”is:
  Dhr. Antoon van der Lee
  geb. 14-02-1941 te Nistelrode
  Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau op 22-02-2005
  Dit vanwege zijn werkzaamhden in en buiten Nistelrode t.w.
  Waterschap de Aa, later Aa en Maas
  Secretaris NCB
  Ruitersport Nistelrode
  Mestac
  Reconstructie Commissie
  Ruilverkaveling Midden-Maasland

  Groetjes van Toos van Delst van der Lee
  (P.S. wat een leuke site en wat een enorme hoeveelheid gegevens,
  geweldig hoor)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *