Het geheim van een schaal.

Het was begin jaren tachtig van de 20ste eeuw dat er telefonisch contact met R.A. van der Lee werd opgenomen door de eigenaar van een antiek winkel in Middelburg. Men had een schaal gevonden met daarop een naam en een geboorte datum. Een bijzonder stuk omdat er de naam “van der Lee” op stond. De intresse voor het bijzondere stuk porselein was snel gewekt en kort daarna stond het als pronkstuk in de woonkamer. Er werd door de nieuwe eigenaar aangenomen dat deze schaal een oud familiebezit was en de verhalen werden met de tijd sterker.

Of het daadwerkelijk om een verloren familiestuk gaat vergt de nodige onderzoeken. De Leekrant dook in de archieven en ging aan de slag met de informatie die voorhanden was. Zou het daadwerkelijk gaan om een oud familiestuk?

De oorspronkelijke functie van de schaal is aan de hand van de tekst op de schaal direct vast te stellen. Op de onbeschadigde schaal staat te lezen:

“Pr van der Lee
Gebr op 25 Novb
1774”

Schaal van Pieter van der Lee (1774)
Schaal van Pieter van der Lee (1774)

Deze schaal is een geboorteschaal die zeer waarschijnlijk door zijn ouders (Hermanus van der Lee en Alida Oudshoorn) aan Pieter van der Lee werd gegeven toen hij ruim 200 jaar geleden op 25 november 1774 werd geboren. Pieter van der Lee werd vier dagen later gedoopt in de kerk te Delft.

Mogelijk een teleurstelling voor de huidige eigenaar: Op basis van genealogisch onderzoek is er geen vorm van familierelatie tussen Pieter van der Lee en zijn voorouders en R.A. van der Lee en zijn voorouders vast komen te staan. Uit het onderzoek werd duidelijk dat het hier ging om twee verschillende families uit het Westland.

Tagged with:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *