Jaargang 2001

.

Wie helpt mij zoeken?

01/12/2001

.

Rob Spencer

My name is Robert Spencer but I was born Frank Edmond Bartle van der Lee in London on the 7th April, 1948. I was adopted shortly after birth and know nothing about my mother except that her name was Cornelia van der Lee. Although I have always wanted to know about my family by birth, I did not want to start investigating my past whilst my adoptive parents were alive. However they are both now dead, my own family (three sons and one daughter) are all grown up, and I feel that the time is right to try and find the family that I never knew.

If anyone reading this can help me to trace my lost family I would be most grateful if they could e-mail me at the folowwing address: rob.spencer@herakles.co.uk


Mijn naam is Robert Spencer. Ik ben op 7 april 1948 in Londen geboren als Frank Edmond Bartle van der Lee. Kort na mijn geboorte ben ik geadopteerd. Ik weet niets van mijn moeder, behalve haar naam: Cornelia van der Lee. Altijd al was ik benieuwd naar mijn biologische familie, maar ik wilde mijn afkomst niet onderzoeken zolang mijn adoptief ouders nog in leven waren. Inmiddels zijn ze beiden overleden, mijn eigen kinderen, drie zonen en een dochter, zijn opgegroeid en nu is de tijd rijp om mijn familie, die ik nooit gekend heb, te zoeken.

Ik zou het prijs stellen als degenen die mij kunnen helpen bij het traceren van mijn familie, mij e-mailen op het volgende adres: rob.spencer@herakles.co.uk

 

.

Oma Jaan v.d.Lee-v.Kessel trots op haar 9 geslaagde kleinkinderen.

10/10/2001

.

In De Berhezer, de lokale krant van Bernheze e.o., stond eind juni 2001 een foto van een trotse oma Van der Lee met haar negen geslaagde kleinkinderen.

De maanden mei-juni zijn bij uitstek de maanden waarin examens worden afgenomen bij diverse onderwijsintsellingen. Door leerlingen wordt er "geblokt" om voor het zo begeerde diploma te slagen. En bij het behalen van een goed resultaat is het feest voor de student, voor de ouders en niet in het minst ook voor Oma en Opa. Symbool van de feestvreugde is de wat bolle, versleten boekentas die wordt bevestigd aan de vlaggenstok en die samen met de nationale driekleur wordt uitgehangen.
Voor de tweeentachtige jarige Oma Jaan v.d.Lee-v.Kessel te Nistelrode was het deze keer negenmaal feest. Liefst negen kleinkinderen, in totaal heeft ze er 28, behaalden het afgelopen schooljaar een diploma. Dat komt niet vaak voor.

"Ik ben op alle negen even trots, want ik mag geen uitzonderingen maken", zegt Oma Jaan v.d. Lee.

De jongens en meisjes die hun diploma behaalden en van wie vader of moeder te boek staat onder de familienaam Van der Lee, zijn:

 - Cees van der Lee, 20 jaar, zoon van Gerard en Maria van der Lee, geslaagd voor H.T.S. Eindhoven
- Loes van der Lee, 16 jaar, dochter van Gerard en Maria van der Lee, geslaagd voor MAVO, Udens College
- Marjanne van der Lee, 18 jaar, dochter van Martien en Diny van der Lee, geslaagd voor HAVO, Erasmus Eindhoven
- Caren van der Lee, 17 jaar, dochter van Martien en Diny van der Lee, geslaagd voor HAVO, Udens College
- Paul van Tilburg, 18 jaar, zoon van Peter en Elly van Tilburg, geslaagd voor gymnasium, Bernrode
- Matthijs van Tilburg, 16 jaar, zoon van Peter en Elly van Tilburg, geslaagd voor MAVO, Udens College
- Thieu van der Lee, 16 jaar, zoon van Henk en Mieke van der Lee, geslaagd voor MAVO, Udens College
- Ans van der Lee, 17 jaar, dochter van Cor en Annet van der Lee, geslaagd voor HAVO, Maasland College Oss. 


.

Veranderingen op de vanderlee.net site.

01/10/2001

.

De site "vanderlee.net" bestaat nu ruim drie jaar. Het doel, informatie over "Van der Lee" verzamelen en samenbrengen, wordt ruimschoots bereikt. Het aantal bezoekers dat naar informatie zoekt op de site neemt maandelijks fors toe. Jammer genoeg blijft de hoeveelheid informatie die we toegezonden krijgen daarbij enigszins achter. Dit is minder dan verwacht. Naast informeren over de voortgang van het genealogisch onderzoek naar de Van der Lee's kreeg de site nog een extra tint. De makers van de site kregen regelmatig de vraag of zij op zoek konden gaan naar vrienden, ouders of andere verwanten met de naam "Van der Lee". U heeft deze oproepen kunnen lezen in de Leekrant, de meest gelezen pagina van deze site.

Het gaat dus goed met de site, maar het wordt allemaal nog mooier. De site zal een nieuw uiterlijk krijgen. De stamreeksen die u nu in een 'vreemd' overzicht aantreft, zullen nog voor het eind van het jaar plaats maken voor gratis te downloaden PDF files. Hiermee bieden wij een beter overzicht van deze gegevens. . Daarnaast zal er ook actief gezocht worden naar adverteerders. Een opvallende beslissing is genomen: enkel bedrijven, stichtingen, instellingen die de naam 'Van der Lee' dragen, kunnen op deze site adverteren. Hiermee denken wij de adverteerders een dienst te bewijzen en u als lezer enkel die advertenties te tonen waar u hopelijk sympathie voor heeft. Hoort u ook niet liever het geluid van een 'van der Lee' uit u installatie komen, terwijl een 'van der Lee' uw tuin aan het aanleggen is en 'van der Lee' uw laaste verhuisdoos komt afleveren tijdens het schrijven van uw verhuiskaartjes die zijn ontworpen door 'van der Lee'?


.

Een mooie trouwdag

19/06/2001

.

8 juni 2001, eindelijk was het dan zover. Na lang denken, veel regelen en veel hier en daar wat stress stapten Martijn van der Lee en Monique van Heteren in het huwelijksbootje. Er was geen twijfel over het "JA!", maar zowel de dominee als de gemeenteambtenaar hadden wat problemen. Was het nu Martijn van Heteren en Monique van der Lee? Laten we het maar op een spraakverwarring houden. Mede dankzij het mooie weer (18-20 graden), de locatie en een prachtig bruidspaar en de antieke auto - hun eigen nieuwe auto was er nog niet - werd het een prachtige dag.


.

Een familiereunie

19/06/2001

.

Op 24-26 mei hebben de nazaten van Klaas van der Lee en Wilhelmina Maria Visser een familiereunie gehouden in de omgeving van Ede en Wageningen. Dit was de derde reunie van deze familietak. De eerste was in 1993 in Alphen aan den Rijn en het Westland om de roots te bezoeken en de tweede in 1997 aan de westkust van Ierland waar Frans van der Lee een vakantiehuis heeft. De huidige generatie heet Van der Lee en Schouten of aangetrouwd Versteeg, Gillard, Tuijn en Brascamp. Er is al een aantal kleinkinderen.


.

BRAND!!

09/04/2001

.


Foto Catelijne Akkermans

Op donderdag 5 april 2001 stond om 8:02 een auto aan de Faunalaan in de brand. En wie hoog woont, heeft natuurlijk het beste uitzicht op de brand. "De vlammen sloegen zeker vier meter hoog en ik kon op het balkon het vuur ruiken. De straat was roetzwart en de rook maakte dat je beter de ramen en deuren kon sluiten", aldus een geschrokken Cron van der Lee uit Driebergen. "De hitte was bijna ondraaglijk. Ik had net de week ervoor zonnebloemzaadjes gezaaid en maakte me zorgen over mijn oogst." Gelukkig was de brandweer snel ter plaatse en wist dankzij snel ingrijpen een grootschalige ramp te voorkomen. Voor zover bekend heeft de vlammenzee geen slachtoffers geeist.

Rond 8:30 werd het teken ' brand-meester' gegeven. Mogelijk is kortsluiting de oorzaak van de brand. Een autobom kan echter niet worden uitgesloten. De politie heeft hierover geen medelingen gedaan.


.

Ik doe niet meer mee!!!

09/04/2001

.

Na het zien van televisiebeelden heb ik een besluit genomen, beelden hoe springlevende en gezonde dieren afgemaakt worden omdat ze misschien ziek zouden kunnen zijn, beelden hoe 125.000 varkens per dag, per slachthuis in Nederland worden verwerkt tot plakjes ham, beelden hoe kwetsbaar deze massa 'industrie' is geworden. Ik heb besloten dat ik niet meer mee wil doen aan het leed dat deze dieren onnodig wordt aangedaan. Ik wil niet langer verantwoordelijk zijn voor deze daden!

Door vlees te eten, veel vlees, is er een industrie ontstaan, de vleesindustrie. Dieren zitten dicht, heel dicht bij elkaar in kleine stallen en hebben niet meer de ruimte die ze zouden moeten krijgen. Dit heeft een tijdbom onder deze industrie gelegd. Als er een dier ziek is geworden met een besmettelijke ziekte, dan moet direct de hele veestapel geruimd worden (of beter gezegd, afgemaakt worden). En om elk risico uit te sluiten, worden de andere veestapels in de omgeving ook afgemaakt.

De ontwikkeling van deze industrie, de manier waarop er met dieren omgegaan wordt, maakt het vlees voor mij nog een stuk minder lekker. Ik wil ook niet meer dat iemand mij mede verantwoordelijk kan houden voor wat er nu gebeurt. Kortom, vanaf 26/3/2001 eet Cron van der Lee geen vis en vlees meer!


.

Emigratie plannen??!!

22/03/2001

.

Uit verschillende genealogiebronnen is al gebleken dat de familie van der Lee niet echt honkvast is. De afstammelingen wonen verspreid over het hele land, van Middelburg tot Amsterdam kunt u ze tegenkomen. Dat is mooi, want daardoor blijven we van alle markten thuis. En heb je nog eens een excuus om ergens een dagje heen te gaan. Helaas, ook de familie van der Lee is tegenwoordig erg druk en dan is die afstand ook een nadeel. Wanneer spreek je elkaar nog? Het zondagavond belletje (tot ritueel gemaakt door M. van der Lee-Kruithof) wordt niet door alle leden van de familie in ere gehouden... (wie de schoen past.......).

Vooral op momenten dat er intensief overleg nodig is omdat een lid van de familie gaat trouwen is de afstand lastig. Natuurlijk, de hele familie is ook erg modern en iedereen beschikt over minstens een email adres, maar ja, dat is niet half zo leuk als onder het genot van een hapje en een drankje bloopers uit het (min of meer recente) verleden van het bruidspaar te bedenken waar je de trouwdag mee kunt opluisteren.

Gelukkig kende de familie van der Lee al veel langer (26 jaar al!!) de traditie om een keer per jaar met elkaar te gaan kamperen. Op die manier is het mogelijk om met iedereen weer eens bij te praten en alles wat nodig is te bespreken . Maar ja, de bruiloft ... . Deze staat gepland op begin juni. Terwijl het normale kampeerweekend ook zo eind mei/begin juni valt. Hier moest iets aan gebeuren.

Via de goedheilig man is iedereen van de familie R.A. van der Lee op de hoogte gebracht van een tijdelijke emigratie. Om het aangename met het nog veel aangenamere te verenigen vertrekt de familie binnenkort voor korte tijd (een lang weekend) naar America. Wellicht lijkt dit wat overdreven maar toch, verandering van omgeving doet wonderen voor bruiloft-inspiraties. Tijdens dit weekend zullen alle (!) belevenissen van Martijn en Monique nauwlettend gevolgd en opgerakeld worden om zo input te krijgen voor een geweldig lied/toneelstuk/oid.

Als u nog spannende, leuke, pikante, enerverende, opluisterende, vet-coole, toffe, verbazingwekkende of anderszins vermeldenswaardige belevenissen van Martijn en Monique weet, schroom dan niet om het te melden. U kunt ze mailen naar nieske.o@vanderlee.net of mondeling doorgeven aan een van de telgen van de familie R.A. van der Lee.