Jaargang 2000

.

De eigenaar gezocht!
09/09/2000

.

Ergens terug in de jaren tachtig dook er een schaal op. Een schaal met daarop een naam en een geboorte datum. Al snel werd aangenomen dat deze schaal oud verloren familie bezit was. Onderzoek moest dit kunnen bevestigen. Eerst moest vast komen te staan waar dit schaaltje vandaan kwam. De streek, de gewoontes die er waren zouden het onderzoek een stuk makkelijker maken.

(Pieter van der Lee (geboren op 25 november 1774 in Delft, werd gedoopt op 29 november 1774)

De fout die velen maken, is iets aannemen.Wat zou het toch mooi zijn als daar Dr (Dirk) van der Lee zou staan. Met een blinde vlek voor andere mogelijkheden werd de hoop na jaren onderzoek bijna opgegeven. Tot dat er op een dag een tip binnenkwam van H. van den Bos. Hij had voor ons een naam van een Pieter van der Lee met een doop datum die netjes een paar dagen later was, te weten 29 november 1774.

Het schaaltje werd nog eens goed onderzocht en er werd geconcludeerd dat er Pr van der Lee werd geschreven, en niet zo als hoopvol was aangenomen Dr (Dirk) van der Lee. Zo komt er na jaren zoeken weer een ander licht te vallen op het geheim van deze mysterieuze schaal.


.

Oud Nederlands
08/06/2000

.

Tijdens het onderzoek naar de geschiedenis van "Van der Lee" kom je al snel in aanraking met oud Nederlands. Soms wil het nog wel eens lukken om te lezen wat er staat, maar in veel gevallen lees je maar 10% van de tekst. Heel gevaarlijk om daar dan een concluderende samenvatting van te maken. Voor je het weet denk je dat je nog heel veel geld moet krijgen, of dat je nog eigenaar bent van een stuk grond.

Gelukkig kunnen we u met trots vertellen dat Cron van der Lee in de afgelopen zes maanden een opleiding heeft gedaan om oud Nederlands te lezen. Zijn certificaat hangt dan ook trots aan de muur. En nu kunnen we het met 90-100% van de tekst doen. Nu denkt u "en weten we nu al meer?". Het antwoord op deze vraag is "ja". U gaat er alles over lezen in het nieuwe boek dat we hopen uit te geven aan het eind van dit jaar.


.

Letter for Marcel and Jaap van der Lee!
16/04/2000

.

My name is Robert Kottemann I come from Dublin Ireland, About 12 years ago I was in the merchant navy and I ended up living in Holland for a year in a place called Vlaardingen just outside Rotterdam.I made some good friends there including a man called Marcel Van Der Lee and his father Jaap, We all ended up working on a ship called the God Is Able together. Unfortunately we lost touch and I have been trying very hard to get in touch with them again I even placed an ad in a Rotterdam newspaper. If you have any information on these gentlemen could you please let me know they lived in Schiedam.


.

Hoe oud?
16/04/2000

.

Dat de naam van de familie van der Lee zijn oorsprong heeft in de zestiende eeuw weten we al een tijd. Nu blijkt de naam al veel eerder op te duiken. Jan van der Lee attendeerde ons er op dat de naam in 1200 al in gebruik was. Of het hier daadwerkelijk gaat om een voorouder van Maarten Willemszn (op de Lee) is niet zeker. Onderzoek zou dit kunnen ophelderen.


.

Opgelet!
12/02/2000

.

Dat sport ook gevaarlijk kan zijn heeft Martijn van der Lee ervaren. Een onschuldig spelletje badminton leidde tot zwaar oogletsel.

De kans dat iemands oog wordt getroffen door een shuttle is natuurlijk erg klein. Maar Martijn is groot. En bij hem gebeurde het dus. Na behandeling bij de EHBO in het ziekenhuis te Oss mocht hij weer naar huis maar moest nog wel een paar keer terug komen. Nu na een dag of vijf met veel smeersel en zalf kan hij zo nu en dan door een zonnebril weer kijken zonder erg veel pijn te hebben. Het laat zich gelukkig aanzien dat alles wel weer goed komt.