Internationaal Transportbedrijf L. van der Lee en Zonen.

Niemand had bij de start in 1919 kunnen voorzien dat het bedrijf van oprichter Leendert van der Lee tot een grote internationale logistieke dienstverlener zou uitgroeien. Met paard en wagen werd in 1919 begonnen, vandaag de dag beschikt het bedrijf op diverse locaties in Nederland, België en Duitsland over uiterst modern materiaal.

Leendert van der Lee, geboren op 17 maart 1897 te Delft,  huwde op 22-jarige leeftijd met Johanna Droppert op 12 november 1919 te Rijswijk. Leendert van der Lee, zoon van Jan van der Lee en Jannetje van Reeven liet zich niet uit het veld slaan toen in 1919 de bank er geen vertrouwen meer in had en de lening van 3000 gulden terug trok. Leendert van der Lee vond een neef die hem het bedrag wel wilde lenen en ging aan de slag.

Paard en wagen

Transport met paard en wagen rond 1920.

In die prille begintijd werd het vervoer veelal door middel van paard en wagen uitgevoerd. Daarbij kwam zijn kennis en ervaring als oud cavalerist goed van pas. Enige jaren later deden de eerste 2e hands vrachtwagens hun intrede.

Na een gestage groei in het wegtransport werd in dit jaar begonnen met de eigen bouw van de eerste tankwagen. De 2e generatie Van der Lee zag terecht grote mogelijkheden in deze nieuwe vorm van transport.

In de jaren 50 werd het transportbedrijf overgenomen door de vijf zonen (Jan, Leendert, Karel Willem en Cornelis van der Lee) van Leendert van der Lee. Het waren uiteindelijk zijn zonen die het bedrijf lieten groeien.

Tijdens de jaren zeventig maakte in Nederland en ook daarbuiten de chemische industrie een stormachtige ontwikkeling door. Op veel plaatsen werden er chemische productie-installaties gebouwd. Hun specialisatie van het transport van gevaarlijke- en niet gevaarlijke vloeistoffen over de weg zorgde dan ook voor een sterke groei van het familiebedrijf.

Transport per tankwagen

Transport met tankwagen rond 2008.

In 1988 werd de 2e generatie Van der Lee’s opgevolgd door de 3e. Frans van der Lee, Rob van der Lee en Ruud van der Lee, de huidige directie. Zij werden in staat gesteld via een management buy out het familiebedrijf voort te zetten.

Door de internationalisering van het bedrijfsleven ontstond de vraag naar vestigingen in buurlanden. In België werd in 1989 Suy Transport overgenomen en later omgedoopt tot Van Der Lee Belgium N.V., gevestigd op een prachtig industriecomplex in Temse.

Op de website van Transportbedrijf Van der Lee is een buitengewoon leuk boek te downloaden (PDF) over de geschiedenis van het bedrijf.

Bron: www.vanderlee.nl

Dit bericht is geplaatst in 1900 - 1999, 2000 - 2009, Zuid-Holland en getagd . Bookmark de permalink. Trackbacks zijn gesloten, maar u kunt een reactie achterlaten.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Welkom

    op de website over de Van der Lee's die in Nederland hebben gewoond en hun sporen hebben nagelaten in de Nederlands geschiedenis.

    De website ging in 1999 van start met als belangrijkste doelstelling het aanbieden van historische onderzoek gegevens over Van der Lee. Inmiddels is de website uitgegroeid tot een van de belangrijkste Van der Lee historische websites.

  • Met dank aan: